fbpx
European Western Balkans
Bezbednost

Stoltenberg: Potpuno poštujemo neutralnost Srbije

Jens Stoltenberg; Foto: Tanjug / AP Photo / Virginia Mayo

BEOGRAD – Srbija je slobodna da bira svoje partnere i to uvek mora tako biti, u potpunosti poštujemo njenu neutralnost, poručio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

“Srbija ima pravo slobodno da izabere svoje političke i bezbednosne mere sa bilo kojim narodom ili organizacijom, kao svaka suverena zemlja. Ambicija NATO-a je jednostavna – izgraditi dobar, produktivan odnos sa Srbijom, kako bismo mogli da radimo zajedno u oblastima u kojima svi imamo korist. Zajedno smo uključeni u više od 100 partnerskih aktivnosti svake godine”, rekao je Stoltenberg u intervjuu za Politiku.

Naglasio je da NATO sa Srbijom radi na reformama državnih bezbednosnih snaga i institucija.

“Obučavamo srpske oficire, tako da oni mogu bolje i sigurnije učestvovati u međunarodnim mirovnim operacijama. I Srbija sarađuje sa NATO saveznicima i sa NATO-om u zajedničkim vojnim i civiljnim vežbama odbrane”, kazao je Stoltenberg.

On smatra da se danas NATO i Srbija suočavaju sa zajedničkim bezbednosnim izazovima, a da su dijalog i saradnja ključni za njihovo rešavanje.

“Zajednički rad donosi stvarne prednosti Srbiji, njenim građanima i širem regionu”, poručio je generalni sekretar Alijanse.

Atoltenberg kaže da je Zapadni Balkan od strateškog značaja za NATO i da ostaju angažovani, što pomaže promovisanju stablinosti u regionu.

“Vidimo budućnost regiona u evroatlantskoj saradnji i integracijama za one koji to žele. Svaka nacija ima pravo da odluči o svojoj budućnosti i da bira sopstvene političke i bezbednosne mere. To je temeljni princip evropske bezbednosti: to je princip koji je Rusija takođe potpisala i koji treba da poštuje. Proširenje NATO-a nije usmereno protiv Rusije”, rekao je Stoltenberg.

Kako kaže, podržava težnje Skoplja i Sarajeva da se pridruže Alijansi i rade sa njom kako bi im pomogla na putu ka članstvu u NATO-u.

Posvećeni su, kako kaže, jačanju partnerstva sa Srbijom uz potpuno poštovanje srpske političke neutralnosti.

“Nekoliko zemalja na Zapadnom Balkanu sada su NATO saveznici. Zemlje koje su se pridružile Alijansi uspele su da ojačaju svoju demokratiju, pojačaju svoju bezbednost, te su život svojih građana učinile sigurnijim. Naša politika otvorenih vrata bila je istorijski uspeh. To je doprinelo uklanjanju linija razdvajanja u Evropi. Zajedno sa proširenjem Evropske unije, stvorena je sigurnost i stabilnost u Evropi. Demokratske vrednosti, vladavina prava, domaće reforme i dobrosusedski odnosi od vitalnog su značaja za stabilnost u čitavom regionu i šire”, zaključio je Stoltenberg.

Povezani članci

Parafiran sporazum Fronteksa i MUP-a Srbije

EWB

Junker: EU da učini više za svoju bezbednost

EWB

Pavel: Saradnja Srbije sa Rusijom ne ometa odnose sa NATO

EWB