fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Stoltenberg: Sastanak Vučića i Tačija u Beloj kući početak kraja spora

Jens Stoltenberg; Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

BRISEL – Generalani sekretar NATO Jens Stoltenberg u predstojećem sastanku Aleksandra Vučića i Hašima Tačija u Beloj kući vidi mogućnost početka kraja dugogodišnjeg spora između Beograda i Prištine.

“Vučić i Tači možda će ovog puta biti usredsređeni na nalaženje konačnog zajedničkog političkog rešenja”, smatra Stoltenberg za Glas Amerike, a prenosi FoNet.

On u pisanom odgovoru na pitanja Glasa Amerike podseća na dugogodišnje angažovanje NATO na širem prostoru Zapadnog Balkana, ističući da je Srbija takođe partner Alijanse.

Stoltenberg, međutim, napominje da niko nema pravo da diktira rešenje, ni NATO niti bilo koja druga zemlja ili organizacija.

Prema njegovoj oceni, predstojeći susret u Beloj kući, ipak, uliva nadu kao prvi pravi korak ka dogovoru, a odsustvo Evropske unije na vašingtonskim razgovorima nije problem za NATO.

“Pružamo podršku dijalogu u organizaciji Unije, kao i sva druga nastojanja u pravcu približavanja Beograda i Prištine. Čvrsto sam uveren da SAD i Unija znaju kako da koordinišu svoje napore na tom polju”, istakao je Stoltenberg.

Kako je predočio, “jedino Beograd i Priština mogu da proizvedu ishod koji žele, niko sa strane ga ne može niti treba da ga nameće”.

“Uloga SAD i EU svodi se na pružanje podrške takvom uzajamno prihvaćenom procesu, koji može da dovede do rešenja”, zaključio je Stoltenberg.

Povezani članci

Čolaku: Pregovori između Srbije i Kosova u završnoj fazi, ali vreme ističe

EWB

Haradinaj: Pregovarački tim nije formiran; Tači bez ovlašćenja za promenu granica

EWB

Međunarodna krizna grupa: Dijalogu Beograda i Prištine potreban kompromis kako bi se postigao napredak

EWB