fbpx
European Western Balkans
Bezbednost

Stoltenberg se sastao sa Hotijem razgovarali o regionalnoj bezbednosti u sedištu NATO-a

Jens Stoltenberg i Avdulah Hoti u sedištu NATO-a; Foto: NATO

BRISEL – Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg se sastao u utorak po prvi put sa kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem u sedištu NATO-a gde su razgovarali o dešavanjima na Zapadnom Balkanu.

Generalni sekretar je pozdravio najnoviju rundu dijaloga Beograda i Prištine desila u ponedeljak u Briselu pod pokroviteljstvom EU. On je naglasio da je dijalog jedini način da se postigne dugoročno političko rešenje na Zapadnom Balkanu. Stoltenberg i HOti su takođe razgovarali o skorašnjem sporazumu koji su postigli Beograd i Priština u Vašingtonu kako bi normalizovali svoje ekonomske odnose.

Stoltenberg je naglasio da je NATO čvrsto posvećen održavanju stabilnosti na Zapadnom Balkanu preko svoje misije KFOR-a koja broji 3500 pripadnika. On je takođe dodao da mandat KFOR-a – očuvanje sigurnosti i bezbednosti, kao i slobode kretanja svih ljudi na Kosovu u skladu sa Rezolucijom SBUN 1244 – ostaje nepromenjen.

Takođe, oni su razgovarali i o pandemiji COVID-19. Generalni sekretar je pozdravio NATO saveznike i partnere koji su dopremili značajnu medicinsku podršku institucijama na Kosovu, kao i aktivnosti KFOR-a koji je direktno učestvovao u distribuciji zaliha. Dodao je da NATO trenutno razmatra kako dalje može podržati Kosovo u borbi sa pandemijom.

Povezani članci

Junker: EU da učini više za svoju bezbednost

EWB

EU izrazila žaljenje zbog otkazivanje Vučićeve posete selu Banje

EWB

KFOR izvodi operativnu vežbu od kraja avgusta do 5. septembra

EWB