fbpx
European Western Balkans
Bezbednost

Stoltenberg: Spremni smo da unapređujemo partnerstvo sa Srbijom

Jens Stoltenberg; Foto: Tanjug / AP Photo / Virginia Mayo

BEOGRAD – Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da su odnosi NATO i Srbije veoma dobri, a da Srbija sama treba da reši hoće li dati diplomatski imunitet pripadnicima Ruskog humanitarnog centra u Nišu.

“Veoma cenimo naše partnerstvo sa Srbijom i spremni smo da ga unapređujemo kroz blisku saradnju sa srpskim vlastima. Biće mi veoma drago da pozdravim predsednika Vučića sutra u Sedištu NATO”, rekao je Stoltenberg u intervjuu Blicu.

“Mislim da su sadašnji odnosi veoma dobri. Obe strane imaju pragmatičan pristup odnosu. Dosta praktično sarađujemo”, rekao je Stoltenberg, navodeći više primera saradnje Alijanse i Srbije.

On kaže da je NATO svestan značajne uloge Srbije za stabilnost u regionu.

Sada se naša saradnja, ističe Stoltenberg, širi sa naučnog istraživanja na spremnost na reagovanje u slučaju katastrofa, pa sve do učešća u vojnim vežbama.

“Zajedničke vežbe doprinose većoj bezbednosti srpskih vojnika angažovanih u međunarodnim mirovnim operacijama, vežbe civila za reagovanje u vanrednim situacijama, poput one koja će uskoro biti održana u Srbiji, od neprocenjive su važnosti kada država mora da se uhvati u koštac s prirodnim katastrofama”, naveo je on.

Prema njegovim rečima, sve su to dobre prilike da Srbija pokaže svetu da znatno doprinosi regionalnoj i međunarodnoj bezbednosti.

“U tom smislu, zahvalan sam što će Srbija sada dati doprinos kroz obučavanje iračkih vojnih medicinskih stručnjaka u Srbiji, u okviru NATO programa za Irak”, rekao je generalni sekretar Alijanse.

Navodeći da je na Srbiji da odluči o tome kakvu će spoljnu i odbrambenu politiku da vodi, Stoltenberg kaže da NATO apsolutno poštuje neutralnost Srbije i ističe da neutralnost ne isključuje saradnju i da je NATO ima sa određenim brojem neutralnih država, uključujući Švedsku, Finsku i Austriju.

Kada je reč o aspiracijama Srbije ka EU, on naglašava da je proces evropskih integracija zasnovan na više principa, koji obuhvataju promovisanje i očuvanje demokratskih vrednosti, poštovanje vladavine prava i dobrosusedske odnose.

“Poštujemo suverenitet svake države u odlučivanju o političkim i bezbednosnim aranžmanima; od Rusije očekujemo to isto. To je osnovni princip evropske bezbednosti na koji smo se obavezali Završnim aktom iz Helsinkija”, rekao je generalni sekretar NATO.

On napominje da je svako mešanje u demokratske procese neprihvatljivo.

“Ljudi u Srbiji i Zapadnom Balkanu vrlo dobro znaju koliko bi bilo opasno kada bi smo se vratili u vreme kada su etnički sukobi bili iznad dobrosusedskih odnosa, a populistički slogani i retorika podrivali izglede za evropske integracije”, rekao je Stoltenberg.

Samo srpski narod može da odredi svoj put, ali njihova odluka, ma kakva bila, kako je kazao, mora biti zasnovana na činjenicama, a ne na prevaziđenim mitovima i dezinformacijama.

Kada je reč o Ruskom humanitarnom centri u Nišu, Stoltenberg je rekao da o tome odlučuje Srbija.

“Srbija sama treba da reši hoće li dati diplomatski imunitet pripadnicima Ruskog humanitarnog centra u Nišu. To će na kraju biti isključivo odluka Srbije”, naglasio je generalni sekretar NATO.

Povezani članci

Tomazo Vitale je novi šef NATO vojne kancelarije za vezu u Beogradu

EWB

Teški izazovi na zapadnobalkanskoj migrantskoj ruti

EWB

Politika „sedenja na dve stolice“ utiče na pregovore sa EU

Emina Muminović