fbpx
European Western Balkans
Bezbednost

Stoltenberg: Srbija sama odlučuje sa kim želi da sarađuje

Jens Stoltenberg; Foto: Tanjug / AP Photo / Virginia Mayo

VAŠINGTON – Srbija sama odlučuje sa kim sarađuje i ne možemo joj nametnuti članstvo, rekao je Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a, u intervjuu za Glas Amerike.

On je odgovarajaći na pitanje o kineskom uticaju na Evropu i o tome da li to predstavlja pretnju NATO-u rekao da je NATO razvio smernice za otpornost kako bi zaštitio civilnu infrastruturu u oblasti telekomunikacije.

“Skoro smo ažurirali naše opšte pretpostavke u oblasti telekomunikacije kako bi uključili 5G, jer je to oblast gde vidimo velike promene i gde e društvo biti kompletno transformisano jednom kada pređe sa 4G na 5G. To je za nas način da omogućimo funkcionalnu i bezbednu kritičnu infrastrukturu u miru, krizi i, naravno, konfliktu”, rekao je Stoltenberg.

On se osvrnuo na koji način ovo može da utiče na potencijalne članice ističući da jedan od uslova za pristupanje jeste da imaju siguran i bezbedan način komunikacije što se odnosi za Severnu Makedoniju kao potencijalnu članicu.

“Ovo se ne odnosi na zemlje koje nisu članice. Njima to ne možemo da nametnemo. Mi možemo da ih pitamo i u krajnjem slu;aju i posavetujemo. Na Srbiji je da odluči kakvu telekomunikaciju želi da ima i kako želi da organizuje svoju civilnu infrastrukturu”, rekao je Stoltenberg i dodao da pozdravlja činjenicu što je Srbija blizak partner NATO-u, ističući da obe strane imaju blisku saradnju.

Stoltenberg je u intervjuu objasnio zbog čega NATO ima politiku otvorenih vrata prema malim zemljama, ističući da time oni čine okruženje stabilnijim i bezbednijim. On je istakao da najveći uspeh NATO-a predstavlja činjenicu da je omogućio da se Hladni rat završi bez “da je ispaljen ijedan metak” što je stovrilo uslove da padne Berlinski zid.

On je istakao da NATO-u danas nepredvidljivost predstavlja jedan od najvećih izazova.

“Tokom Hladnog rata bilo je veoma jasno šta su izazovi. Sada postoje dosta novih pretnji i izazova. Veoma ih je teško predvideti. Teško je predvideti ono što je nepredvidljivo. Međutim, mi moramo biti spremni i za nešto što je nepredviljivo, rekoa je Glasu Amerike Stoltenberg.

Jens Stoltenberg se nalazi u zvaničnoj poseti Vašingtonu od 12. novembra gde će se sastati sa predsednikom SAD-a Donaldom Trampom i drugim zvaničnicima.

Povezani članci

Na Srbiji je da odluči u kojoj meri će sarađivati sa NATO-om

EWB

Vitale: Javnost ne vidi koliko Srbija i NATO rade zajedno

EWB

Gupta: Balkan u NATO zbog mira

EWB