fbpx
European Western Balkans
Bezbednost

Stoltenberg u Beogradu: Odgovorni za Banjsku moraju biti izvedeni pred lice pravde

Foto: FoNet

BEOGRAD – Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarao o nedavnim tenzijama na severu Kosova i značaju misije KFOR u stvaranju bezbednog okruženja za sve zajednice, ukazujući da se nasilje, kakvo je viđenu u Zvečanu i Banjskoj, ne može dopustiti, prenosi FoNet.

Stoltenberg je, na konferenciji za novinare, istakao da je misija KFOR već dve decenije da osigura bezbedno okruženje za sve zajednice na Kosovu i nastaviće to da čini “nepristrasno i u okviru mandata Ujedinjenih nacija”.

Podsećajući na napade na vojnike NATO na severu, kao i nasilje u septembru, Stoltenberg je ocenio da se to ne može dopustiti, pa odgovorni moraju biti izvedeni pred lice pravde.

“Pozdravljamo to što je Srbija spremna da sarađuje. Posle tih događaja, NATO je rasporedio dodatnih 1.000 vojnika, što je bilo najveće pojačanje u protekloj deceniji i pokazuje spremnost Alijanse da očuva mir“, rekao je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO-a je pozdravio blisku saradnju KFOR-a i Vojske Srbije i razmenu informacija, navodeći da računa sve strane sa smanje tenzije i uzdrže se od eskalatornih poteza.“Kao što sam rekao predsedniku Vučiću, gomilanje snaga vojske blizu administrativne linije ne pomaže situaciji“, ukazao je Stoltenberg.

Podržao je osnivanje Zajednice srpskih opština na Kosovu, jer bi to bio ključno za normlaizaciju odnosa, pozivajući obe strane da se vrate dijalogu uz posredovanje Evropske unije, jer je to jedini put ka trajnom miru i stabilnosti.

Stoltenberg je naveo da je sa Vučićem razgovarao i o mogućnosti početka zajedničkih vojnih vežbi, podsećajući na vežbu civilne zaštite kojoj su zajedno prisustvovali.

“Srbija je važan regionalni učesnik i dugoročni partner NATO i dobar primer naše saradnje je posao koji smo obavili u proteklih 10 godin kroz NATO program Partnerstvo za mir. Alijansa i Srbija mogu više da sarađuju i naše partberstvo ide dalje od Kosova“, rekao je Stoltenberg.

Prema njegovim rečima, činjenica je da imamo vojne vežbe ne znači da to podriva neutralnost Srbije koja je jasno stavila do znanja da će ostati van vojnih blokova i to poštujemo.

Na pitanje o reakciji NATO u sukobima na severu, u kojima su povređeni Srbi, podsećajući na Badnje veče, Stoltenberg je rekao da je bilo kakvo kršenje i povreda vladavine prava, ubistvo civila neprihvatljivi.

“Važno je da shvatimo ulogu NATO. Prvi ko reaguje u takvim slučajevima je kosovska policija, a potom Euleks. NATO nije tu u smislu sprovođenja zakona, mi smo da garantujemo stabuilnost za sev ljude, slobodu kretanja, ali to ne znači da smo policija“, poručio je on.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, posle razgovora sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, da je za Srbiju važna saradnja sa NATO i Kforom kako bi se osigurala bezbednost za srpski narod, ali da razume da Zapad interesuje samo Banjska i spremna je na saradnju.

„Kada kažu da KFOR osigurava bezbednost za sve zajednice, nema potrebe za sve druge, osim za Srbe, jer nikada Albanci nisu napadani“, rekao je Vučić. On je dodao da su “isključivo Srbi” bili napadani, posebno od kako je u Prištini na vlasti kosovski premijer Aljbin Kurti.

„Pošto Zapad zanima samo Banjska i ona tuča sa pripadnicima KFOR u Zvečanu, iako Srbija ima drugačije viđenje tih događaja, dobro razume šta su zahtevi NATO i međunarodne zajendice i spremna je na saradnju“, naveo je Vučić.

On je preneo da je Stoltenberga obavestio da je skoro 13 odsto Srba napustilo Kosovo i Metohiju u proteklih godinu dana, konstatujući da je i to vid nasilja.

Komentarišući navode da je Vojska Srbija gomilala svoje snage na administrativnoj liniji, Vučić je ocenio da je vojska profesionalno obavljala zadatke i nikada nije prekoračila svoja ovlaščenja. „Gde ćemo i kako, u skladu sa Ustavom Srbije, ne ugrožavajući nikoga, da raspoređujemo svoju vojsku, to je naša stvar“, predočio je Vučić.

Tokom svoje posete Beogradu, Stoltenberg se sastao i sa premijerkom Srbije, Anom Brnabić.

Generalni sekretar NATO-a boravi u poseti regionu Zapadnom Balkanu. Na zajedničkoj konferenciji za medije sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani, Stoltenberg je rekao da NATO članice razmatraju da li bi trebalo obezbediti trajno povećanje vojnog prisustva NATO-a na Kosovu, nakon izbijanja nasilja u septemberu. “Uradićemo sve što je potrebno. Trenutno razmatramo aranžmane oko našeg prisustva”, poručio je Stoltenberg u Prištini.

Povezani članci

Dačić: Uska veza između proširenja EU i očuvanja bezbednosti

EWB

Javna diplomatija – Najslabija karika u odnosima Srbije i NATO-a

EWB

Volters: Poštujem ono što radi Vojska Srbije

EWB