fbpx
European Western Balkans
Bezbednost

Stoltenberg: Zakoni o transformaciji Kosovskih bezbesnosnih snaga neće uticati na KFOR

Jens Stoltenberg; Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

BEOGRAD – Generalni sekretat NATO-a Jens Stoltenberg informisao je kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da će misija KFOR-a nastaviti svoj angažman kako bi osigurala bezbedno i sigurno okruženje na Kosovu.

Portparol NATO-a Oana Lungesku izjavila je da je Stoltenberg tokom razgovora sa Haradinajem podvukao da KFOR deluje pod mandatom UN-a i da na njega neća uticati zakoni o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga.

Takođe je rekao da je Severnoatlantski savet održao inicijalnu diskusiju o skoro usvojenim zakonima o transformaciji KBS i ponovio da će, s obzirom na evoluciju mandata KBS, NATO morati da preispita svoj nivo angažmana sa ovom formacijom naredne godine.

“Generalni sekretar ostaće u kontaktu sa svim akterima relevantnim za regionalnu stabilnost”, stoji u kratkoj izjavi.

Prošle nedelje, Stoltenberg je izajvio da je odluka o usvajanju tri zakona koja su započela transformaciju KBS u Kosovske oružane snage načinjena uprkos zabrinutosti Alijanse i da on “žali zbog te odluke”.

Premijer Haradinaj rekao je nakon telefonskog razgovora da je pružio garancije Stoltenberga da će transformacija KBS u Kosovske oružane snage biti transparentan proces, održan u tesnoj saradnji sa NATO-om i KFOR-om.

“Pružio sam garancije sekretaru Stoltenbergu da će proces transformacije KBS biti transparentan, i da će isticati moju viziju i viziju kosovske vlade o produbljenju partnerstva sa NATO-om i KFOR-om i spremnosti KBS da doprinese regionalnoj i globalnoj bezbednosti”, napisao je Haradinaj na svom fejsbuk profilu.

Takođe je podvukao da će Kosovo tesno sarađivati sa Alijansom kako bi KBS ispunio operacione kapacitete u okviru svog bezbednosnog mandata.

Dalji angažman KFOR-a takođe je najavljen za 2019. godinu, jer je predložen budžet za misije i operacije NATO-a, uključujući misiju u Avganistanu, KFOR i trening misiju u Iraku, dosegao 273.2 evra.

Na sastanku Severnoatlantskog saveta u četvrtak, 18. decembra, saveznici su se složili da civilni budžet iznosi 250.5 miliona evra, a vojni 1.395 milijardi evra za 2019. godinu.

Povezani članci

Krize kao katalizator stvaranja odbrane EU

EWB

Gotemeler: Na Srbiji je da odluči da li će ući u NATO

EWB

Crna Gora i Srbija na vrhu liste evropskih država po vlasništvu lakog naoružanja

EWB