fbpx
European Western Balkans
Evropa

Štraheu preti isključenje iz Slobodarske partije ako prihvati mandat u EP

Hajnc Kristijan Štrahe; Foto: BKA/Regina Aigner

BEČ – Doskorašenjem lideru Slobodarske partije Austrije (FPÖ) Hajncu Kristijanu Štraheu preti isključenje iz stranke ukoliko bude prihvatio poslanički mandat u Evropskom parlamentu, koji je osvojio na osnovu direktnih glasova na prošlim izborima.

FPÖ Gornje Austrije već priprema zahtev za njegovo isključenje iz stranke ukoliko od 2. jula bude član Evropskog parlamenta.

“Tiroler Tagescajntung”, pozivajući se na stranačke krugove, piše da bi Štrahe mogao preduprediti isključenje iz stranke i zatražiti mirovanje članstva, odnosno i napustiti partiju, a potom delovati kao nezavisni poslanik u Evropskom parlamentu.

Štrahe je na prošlim izborima za Evropski parlament osvojio više od 44.000 direktnih glasova, a za direktan mandat neophodno je dobiti 33.000 glasova prednosti.

Na Fejsbuku je najpre napisao da prihvata dobijeni mandat, ali je zatim tu poruku izbrisao i najavio da želi da razmisli o tome i konačnu odluku donese nakon razgovora sa porodicom i prijateljima.

Štrahe se pre dve nedelje povukao sa svih političkih funkcija nakon što je objavljen video snimak, napravljen pre dve godine na Ibici, na kojem je nudio jednoj navodnoj nećaki ruskog milijardera državne poslova za finansijsku pdoršku njegovoj stranci uz navođenje i kako da zaobiđe finasijske kontrolne vlasti.

Povezani članci

Portugal preuzeo predsedavanje EU, Zapadni Balkan nije među prioritetima

EWB

Evropski parlament: Plenković o budućnosti Evrope, rasprava o Hagu

EWB

Projekcije: Evropskoj narodnoj partiji najviše mesta, Salvinijev savez na 10%

EWB