fbpx
European Western Balkans
Politika

Stranka slobode i pravde: Vučić ne vodi Srbiju u EU, prvi put nije otvoreno poglavlje

Foto: Stranka slobode i pravde

BEOGRAD – “Prvi put od kada su otvoreni pristupni pregovori EU, Srbija nije otvorila niti jedno poglavlje. Put Srbije u EU stopiran je zbog odsustva vladavine prave, pritisaka na medije i činjenice da je ovaj hibridni režim od građana oteo državu”, stoji u saopštenju Stranke slobode i pravde (SSP).

Kako je juče preneto, Srbija po prvu put od otvaranja poglavlja 32 i 35 u decembru 2015. neće napraviti još jedan korak dalje na putu evropskih integracija tokom šestomesečnog perioda.

Iz SSP napominju da je zbog istih razloga zbog kojih se ne otvara poglavlje više od 60% građana odbilo je da učestvuje na “Vučićevim lažnim izborima koje viđeniji zvaničnici iz Brisela otvoreno nazivaju sprdnjom”.

Grupa Socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu, druga po veličini, izdala je saopštenje u ponedeljak u kojem je ocenila da je novi parlament “ruganje demokratiji” i pozvala države članice da ne otvaraju nova poglavlja sa Srbijom.

“Sve ove činjenice Vučić je pokušao da sakrije novim lažnim obećanjm kako će on i to u mandatu ove nelegitimne i nelegalne Skupštine, završiti pregovore sa EU do 2024 godine. Srbija je zvanično najkorumpiranija zemlja u Evropi a naši građani imaju najniže plate u Evropi. U takvoj Srbiji svake godine umrlih je za 40.000 više od rođenih. Iz takve Srbije svake godine pobegne 65.000 ljudi. Jasno je da Vučićev režim ne vodi Srbiju ka EU već ka nestajanju”, stoji u saopštenju SSP-a,

Ova stranka je pozdravila poruku predsednice Evropske komisije Ursule von der Lajen da je Srbiji potreban “široki dijalog svih političkih snaga kako bi se sprovele reforme koje vode ka EU”. U tom smislu, ova partija insistira na potrebi hitnog prihvatanja nove metodologije pristupanja koja u fokus vraća vrednosti na kojima je EU zasnovana a koje Vučićev režim uništava.

RTS: Sedam zemalja protiv otvaranja poglavlja, uključujući i Nemačku

Iako je bilo očekivano da Srbija pre letnje pauze otvori pregovaračko poglavlje 2 koje se odnosi na slobodu kretanja radnika, o tome nije postignut neophodni konsenzus zemalja članica Evropske unije.

Holandija, Belgija, Danska, Švedska, Finska, Nemačka i Bugarska nisu dale zeleno svetlo za otvaranje poglavlja 2 pozivajući se na nedostatke i kašnjenja u reformama vladavine prava i nedavni izveštaj o Evropske komisije o ovoj oblasti, saznaje RTS u diplomatskim izvorima.

Zanimljivo je da se na čelu ovih država nalaze partije koje pripadaju različitim evropskim savezima – u Holandiji i Belgiji su u pitanju liberali, u skandinavskim zemljama socijaldemokrate, dok su u Nemačkoj i Bugarskoj partije koje pripadaju istoj partijskoj porodici kao i Srpska napredna stranka – Evropskoj narodnoj partiji.

Diplomatski izvori RTS-a, sa druge strane, navode da je Srbija tokom debate imala snažnu podršku Francuske, uprkos tome što se Pariz u prethodnom periodu pozicionirao kao jedan od glavnih kočnicara širenja EU na Balkan.

Francuska se založila za snažnije političko vođenje procesa i upozorila da bi odluka da se ne otvori nijedno poglavlja poslala lošu poruku regionu i mogla da ima posledice na dijalog Beograda i Prištine, prenose izvori u Briselu.

Sedam zemalja članica ostalo je, međutim, čvrsto pri stavu da je napredak Srbije u ključnim oblastima vladavine prava već duže vreme nedovljan da bi omogućio pozitivnu odluku o otvaranju poglavlja.

Prema pravilima pregovora Srbije i EU, napredak u poglavljima 23 i 24 o vladavini prava određuje i tempo napretka u svim drugim poglavljima, a zemlje članice mogu da uspore ili čak suspenduju pregovore u celini ako u ovim ključnim oblastima nema napretka, prenosi, RTS.

Povezani članci

Predstavnici Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope danas u Beogradu

EWB

EP: Napredak Srbije na putu ka EU, vladavina prava i sloboda medija problem

Emina Muminović

[BSF] Šiđanski: Srbija u EU 2020-2025

EWB