Stratulat: EU ne može da odlučuje umesto Srbije i Kosova

Evropska komisija; Foto: EU

BRISEL – U Centru za evropsku politiku u Briselu smatraju da proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine ne zahteva “više učešća EU” već “više političke volje i hrabrosti Srbije i Kosova”.

“Kosovo, a pogotovo Srbija, prvensteno moraju da preuzmu odgovornost i nađu način za miran razlaz”, kaže Korina Stratulat za Tanjug.

Stratulat, kao ekspert za Zapadni Balkan u Centru za evropsku politiku (EPC) smatra da EU ne može mnogo više da učini u procesu normalizacije odnosa između Beograda i Prištine osim da insistira na rešenju i dvema stranama zauzvrat ponudi napredak ka članstvu u Uniji.

“Konačno, EU ne može da odlučuje u ime Beograda i Prištine”, kaže Satratulat.

Imajući u vidu zastoj u dijalogu Beograda i Prištine, a u kome posreduje EU, Stratulat podseća na primer “Plišanog razvoda” kojim se nekadašnja Čehoslovačka pre 25 godina na miran način podelila na Češku i Slovačku.

“Kosovo i Srbija imaju prevashodnu odgovornost da nađu rešenje za svoj ”plišani razvod”. Celokupnom procesu nije neophodno više učešća Unije već više političke volje i političke hrabrosti Srbije i Kosova”, zaključuje Stratulat.