fbpx
European Western Balkans
Politika

Šic: Članstvo regiona u EU prioritet za Nemačku

Nemačka zastava; Foto: Pixabay

BERLIN – Zapadni Balkan je u središtu Evropske unije i imamo jasan interes da on bude stabilan, prosperitetan, da bude deo Unije, uz poštovanje evropskih vrednosti i standarda, istakla je danas politička direktorka u nemačkom Saveznom ministarstvu spoljnih poslova Nemačke Suzan Šic, prenosi FoNet.

Ona je iz Berlina, uključujući se u onlajn konferenciju “Dve decenije od početka normalizacije odnosa dejtonske četvorke”, poručila da je region prioritet za njenu zemlju, kao i članstvo regiona u EU, čemu su predani od samita u Solunu 2003. godine.

“U proteklih 20 godina smo postigli dosta, ocenila je ona, Slovenija i Hrvatske su članice Unije, Crna Gora i Srbija pregovaraju o pristupanju, a Severna Makedonija i Albanija su u martu dobile zeleno svetlo za početak pregovara. Nadamo se da ćemo do kraja godine i predsedavanja Nemačke Unijom imati i prve međuvladine konferencije”, rekla je Šic.

Kada je reč o Kosovu, ona je istakla da EU pozdravlja nastavak dijaloga o normalizaciji sa Srbijom, koji je nastavljen ovog leta posle 20 meseci pauze.

“Zadovoljni smo što je EU imenovala Miroslava Lajčaka za specijalnog izaslanika za dijalog. Taj proces nije glavna prepreka samo za zemlje, već i za ceo region da se razvija na evropski način”, predočila je Šic.

Šuc je istakla da joj je drago da BiH napreduje na evropskom putu, ali da je EU iznela 14 prioriteta kao smernice za reformsku agendu.

Prema njenim rečima, Berlinski proces je takođe veoma značajan za region i nada se da će biti moguće i njegovo fizičko održavanje u novembru u Sofiji, kada će koorganizatori biti Bugarska i Severna Makedonija.

Ona je učesnicima onlajn debate ukratko predstavila Ekonomsko-investicioni plan Unije, jer je komesar za proširenje Oliver Varhelji otkazao učešće jer je u samoizolaciji pošto je član njegovog tima pozitivan na koronavirus.

Povezani članci

Ditman: Ostaje podrška Srbiji

EWB

Vučić i Mekalister: Šta je stvarno ključno za napredak Srbije

EWB

Delegacija AP Vojvodine na Evropskoj nedelji regiona

EWB