fbpx
European Western Balkans
Politika

Sunjok: Sever Kosova od posebnog značaja za EU

Tomáš Szunyog; Foto: Savet za međunarodne odnose Češke

PRIŠTINA – Sever Kosova je od posebnog značaja za Evropsku uniju, ne samo u kontekstu dijaloga između Beograda i Prištine i tekućeg procesa normalizacije, rekao je juče na konferenciji za štampu novi šef Kancelarije Evropske unije na Kosovu Tomaš Sunjok i podsetio da je EU investirala u velikoj meri u sever poslednjih godina i da sada vidi prve rezultate, prenosi FoNet. 

On je podsetio da je EU do sada izdvojila 38,5 miliona evra u društveno-ekonomske projekte na severu Kosova u sklopu IPA šeme i više od 11 miliona evra sredstava iz Fonda za razvoj severa, preneo je KoSSev.

„Sada smo u procesu pripreme finansijskog ciklusa koji počinje u januaru 2021. i pripremamo novi investicioni plan koji će sledeće nedelje najaviti Evropska komisija“, rekao je Sunjok.

Češki diplomata je sever Kosova obišao nepunih mesec dana po preuzimanju dužnosti od Natalije Apostolove i ovo je, kako je naveo, bila njegova prva zvanična poseta van Prištine.

Sunjok se sastao i sa predstavnicima lokalnih samouprava opština Južna i Severna Mitrovica, studentima i predstavnicima civilnog društva, a obišao je i projekte koje je EU finansirala u prethodnom periodu.

Povezani članci

Gabrijel: Miroljubivi odnosi Beograda i Prištine preduslov za članstvo

EWB

Srbija da ubrza usklađivanje spoljne politike sa EU

EWB

Srbija i region: Ko je najusklađeniji sa politikama EU, a ko najbrže napreduje?

EWB