fbpx
European Western Balkans
Društvo

“Susret sa Evropom“- kako studirati ili volontirati u EU

ALEKSINAC – „Susret sa Evropom“, organizovan danas u Domu kulture u Aleksincu, okupio je nekoliko desetina mladih zainteresovanih da saznaju više o procesu evropskih integracija i koristima koje on donosi, a posebno o mogućnostima za školovanje, usavršavanje i volontiranje u zemljama Evropske unije.

Susret je održan kao deo kampanje „Evropa, to si TI“ koju finansiraju Evropska unija, Vlada Švajcarske i Vlada Republike Srbije preko razvojnog programa Evropski PROGRES.

„Evropska unija i Vlada Švajcarske su podržale kampanju „Evropa, to si TI” upravo da bi mladi ljudi na jugoistoku i jugozapadu Srbije mogli da saznaju više o suštini procesa evropskih integracija, kao i mogućnostima koje se otvaraju pred njima”, kazao je regionalni koordinator programa Evropski PROGRES Radule Ristović.

Današnji ”susret” bio je prilika da mladi iz prve ruke saznaju kako mogu da studiraju ili volontiraju u zemljama Evropske unije.

Uz zabavne sadržaje, posetioci su imali priliku da u Wi-Fi kutku posete portale Evropskog PROGRESa, EU info centra, Erazmus plus i drugih i pronađu sve potrebne detalje o aktuelnim pozivima, mogućnostima i programima, ali i da razgovaraju sa predstavnicima Evropskog PROGRESA, kao i Naimom Leom Baširijem iz Tima Evropa.

„Susret sa Evropom je prilika za razgovor sa mladima o prilikama za usavršavanje i sticanje iskustva pre nego što se zaposle. Jedna od mogućnosti je ”Evropski volonterski servis” o kojem je danas bilo reči, a koji predstavlja priliku i za sticanje novih znanja i veština, ali i novih prijatelja iz cele Evrope”, kaže Baširi.

On dodaje i da je Erasmus plus takođe veoma zanimljiv jer ima različite programe među kojima je i razmena studenata koja je veoma interesantna mladima u Srbiji.

Miloš Janković , gimnazijalac iz Aleksinca, kaže da je saznao puno toga, a kako kaže, volontiranje u zemljama EU mu je izuzetno interesantno, kao i razmena studenata.

Sa ciljem da se i mladi drugih okruga upoznaju sa prilikama koje proces evropskih integracija pruža, ali i prenesu iskustva onih koji su svoje ideje uspešno realizovali uz podršku EU i Vlade Švajcarske, sličan susret je organizovan u Prokuplju, a takođe će biti organizovani i u Priboju, Bujanovcu i Novom Pazaru.

Povezani članci

Benedikt: Srbi i Albanci da učine kao Nemci i Francuzi

EWB

CRTA predlaže raspravu i hitnu izradu Jedinstvenog izbornog zakona

EWB

Matić: Ukidanje rominga u regionu 2021. godine

EWB