fbpx
European Western Balkans
Društvo

Susret sa Evropom u Novom Pazaru

BEOGRAD – Pobednici takmičenja za srednje škole u okviru kampanje “Evropa to si ti” su timovi Gimnazije iz Novog Pazara “Ambasadori” i “Vitezovi zdravlja” iz bujanovačke Stručne škole “Sveti Sava”.

Oni su finalu koje je danas održano u Novom Pazaru u okviru obeležavanja Dana Evrope pokazali najviše znanja o temama koje se tiču EU i procesa evropskih integracija, a kao nagradu su dobili sredstva u vrednosti od 100.000 dinara za realizaciju projekata koji će unaprediti uslove za rad i učenje u školama, saopštili su organizatori.

Kampanja “Evropa to si ti” je podržana sredstvima EU i Vlade Švajcarske.

“Sredstva koja smo dobili iskoristićemo za nabavku dva laptopa i projektora kako bi osavremenili učenje u našoj školi, a spremajući se za takmičenje naučili smo mnogo o EU”, rekla je članica pobedničkog tima iz novopazarske gimnazije Elzana Dupljak.

Tim iz Bujanovca će kroz svoj projekat pokušati da pomogne svojim vršnjacima da usvoje zdrave navike u ishrani kroz edukativne radionice na srspkom i albanskom jeziku i obezbeđivanje “zdravih obroka”.

“Posebno je važno da mladi budu informisani o mogućnostima za studiranje, volontiranje i praksu u evropskim zemljama jer im se tako otvaraju vrata ka novim iskustvima ali znanjima koja posle mogu da iskoriste u unapređenju svoje zajednice“, rekao je šef grugog sektora operacija Delegacije EU Štefen Hudolin i čestitao pobednicima i pobednicama na znanju i dobrim idejama.

On je dodao da su EU i Švajcarske preko razvojnog programa Evropski PROGRES upravo podržale kampanju “Evropa to si ti” kako bi mladi na dohvat ruke u svom mestu mogli da saznaju o prilikama koje im proces evropskih integracija pruža.

Hudolin je u Novom Pazaru čestitao i pobednicima konkursa za najbolji medijski prilog o evrointegracijama na jugoistoku i jugozapadu Srbije i istakao da EU već čitavu deceniju ulaže u osnaživanje medijskog sektora, jer je uloga medija u informisanju građana izuzetno važna, a sloboda medija doprinosi jačanju demokratskih procesa, a ključna je za osnaživanje ljudi i zajednica.

Na konkurs koji su organizovali Evropski PROGRES, Delegacija EU i Kancelarija za evropkse integracije pristiglo je 67 priloga iz 23 medijske kuće, a nagrade su prema propozicijama konkursa i odluci stručnog žirija dodeljene u osam kategoija.

Za najbolji novinski izveštaj izabran je članak Ljiljane Stojanović iz Nove Naše reči pod naslovom “Evropo, eve me”, dok su nagrade za najbolji televizijski i radijski izveštaj otišle u Novi Pazar, novinarima Aleksandru Nićiforoviću iz Radio Televizije Novi Pazar i Nikoli Kočoviću iz radija Sto plus za priloge posvećene zaštiti sliva reke Raške od poplava.

Nagrada u kategoriji najbolji prilog samostalnog elektronskog izdanja pripala je novinaru Draganu Marinkoviću iz novinske agencije Jugmedia, a za najbolju seriju medijskih priloga nagrađen je portal Info liga iz Ivanjice.

U kategoriji najboji prilog o preduzetništvu pobedio je novinar Južnih vesti Nikola Marković sa pričom o samozapošljavanju osoba sa invaliditetom, dok je Alma Sofić iz Sandžačke TV pripremila najbolji prilog o projektu koji je finansirala EU i Vlada Švajcarske.

Novinarka Biljana Ljubisavljević iz Medijskog istraživačkog centra iz Niša osvojila je nagradu u kategoriji posvećenoj potencijalnim projektima sa prilogom koji govori o potrebi za izgradnjom sistema za navodnjavanje u Beloj Planaci.

EU i Vlada Švajcarske će posredstvom Evropskog PROGRES-a nagraditi medije koji su pobedili na takmičenju sa novom audio, audio-video ili računarskom opremom u vrednosti do 5.000 evra.

Delegacija EU će nagraditi autore i autorke najboljih radova četvorodnevnom posetom Briselu koja će se realizovati kroz EU projekat “Studijske posete institucijama EU i državama članicama”, dok će Kancelarija za evropske integracije za pobednike i pobednice organizivati dvodnevnu radnu posetu relevantnim nacionalnim državnim institucijama uključenim u proces evropskih integracija u Beogradu.

Povodom obeležavanja Dana Evrope, Novi Pazar je bio i domaćin emisije “Buđenje” koju vode voditeljski par Gorica Nešović i Dragan Ilić koji su doprineli da takmičenje za srednjoškolce bude još uzbudljivije.

Tokom sastanka sa gradonačelnikom Novog Pazara Nihatom Biševcem istaknuta je odlična saradnja Grada sa Delegacijom EU i Evropskim PROGRESom, a Štefen Hudolin je naglasio i važnost regionalne saradnje lokalnih samouprava koje su uključene u projekat za razvoj Golije, jer to je dugoročna prilika da se pokrene ekonomski razvoj područja kroz turizam i prateće investicije u infrastrukturu u regionu.

Aktivnosti Evropskog PROGRESa, programa koji doprinosi održivom razvoju južne i jugozapadne Srbije, EU i Vlada Švajcarske podržava sa ukupno 24,46 miliona evra.

Program ima za cilj da ojača lokalnu administraciju, stvori povoljnije okruženje za razvoj infrastrukture i privrede kao i poboljšanje sprovođenja politika u oblasti socijalne inkluzije. Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija UN za projektne usluge (UNOPS).

Opštine obuhvaćene programom – Novi Pazar, Ivanjica, Nova Varoš, Priboj, Prijepolje, Raška, Sjenica i Tutin na jugozapadu Srbije, kao i Prokuplje, Blace, Žitorađa, Kuršumlija, Leskovac, Bojnik, Vlasotince, Lebane, Medveđa, Crna Trava, Vranje, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Preševo, Surdulica, Trgovište, Brus, Aleksinac, Gadžin Han, Doljevac, Merošina, Svrljig, Babušnica, Bela Palanka i Knjaževac na jugoistoku zemlje.

Povezani članci

Novi Sad postao Evropska prestonica kulture

EWB

Održana premijera dokumentarnog filma “Dug put u Evropu” portala EWB

EWB

Evropa posle izbora i izgledi za “Evropu u više brzina” u oblasti bezbednosti i odbrane – koji su sledeći koraci?

EWB