fbpx
European Western Balkans
Politika

Šutanovac pisao EU o gašenju Vanjskih, Brnabić: Država ne može da finansira lokalne medije

BEOGRAD – Demokratska stranka saopštila je danas da je njen predsednik Dragan Šutanovac, u svojstvu člana predsedništva Partije evropskih socijalista pisao je kolegama iz predsedništva PES-a, o slučaju gašenja Vranjskih novina.

Šutanovac je pismo iste sadržine, kako se navodi, uputio poslanicima Evropskog parlamenta, izvestiocu za Srbiju Dejvidu Mekalisteru, Evropskoj komisiji i sestrinskim organizacijama na evropskom nivou.

Lider demokrata ih je, stoji u saopštenju, obavestio i da je Vukašin Obradović, glavni i odgovorni urednik tih novina, započeo tim povodom štrajk glađu.

Šutanovac je istakao da je su Vranjske novine zatvorene usled “velikog pritiska, stalnog progona, finansijske ucene i organizovane kampanje kojom su rukovodile vlada i lokalne vlasti”.

Brnabić: Država ne može da finansira lokalne medije

Premijerka Ana Brnabić kaže da država ne može da subvencioniše lokalne medije, kao i da više nema vlasnički udeo u medijima. 

Upitana da komentariše gašenje Vranjskih novina, Brnabić kaže da o tome nema dovoljno informacija, te podseća da je “izlazak države iz medija” obavljen u saradnji sa međunarodnim organizacijama.

“Bio je ogroman otpor lokalnih samouprava da se lokalni mediji privatizuju upravo zbog finansiranja. Finansiranje medija i održivo finansirnje medija je problem svuda, u celom svetu, kao i u Evropi”, navela je Brnabić.

Kaže da je o finansiranju medija i održivosti medija već razgovarala sa predstavnicima Evropskog parlamenta, te da su se oni složili da je to svuda problem.

“Nisam sigurna na koji način vlada može da pomogne ili da da subcencije lokalnim medijima”, dodala je Brnabić.

Blic danas prenosi da će Vranjske novine posle 23 godine izlaženja biti ugašene, te da će biti ugašen i istoimeni portal, a da je razlog gašenja teška finansijska situacija. 

Povezani članci

Zapadni Balkan u koalicionom sporazumu nove nemačke vlade

EWB

Bilčik: Međustranački dijalog može da počne bilo kog dana

EWB

Liht: Crvene linije fleksibilnije nego što ponekad vidimo

EWB