fbpx
European Western Balkans
Društvo

Sutra konferencija o EU i Zapadnom Balkanu nakon ere Angele Merkel

Samit o Zapadnom Balkanu u Berlinu; Foto: Tanjug / Marina Maksimović

BEOGRAD – Konferencija „Strateški tokovi 2021: Evropska unija i Zapadni Balkan u eri nakon Angele Merkel“ održaće se u sredu 30. juna.

Cilj konferencije je da se uoči Samita Berlinskog procesa za 2021. godinu, koji će se održati 5. jula, razgovara o saveznim izborima u Nemačkoj koji će označiti kraj ere Angele Merkel na mestu kancelara i da se razmotri kako će se odlazak Merkelove odraziti na buduće strateške tokove u Evropi, naročito na proces pridruživanja država Zapadnog Balkana Evropskoj uniji.

Konferencija će biti otvorena obraćanjem Mihaela Rota, državnog sekretara za Evropu u nemačkom Ministarstvu spoljnih poslova i Nevena Cvetićanina, predsednika Forum za strateške studije (FORST).

Na konferenciji će učestvovati Zorka Kordić, glavna pregovaračica Vlade Crne Gore sa EU, Kalinka Gaber, državna sekretarka za evropske poslove u Vladi Republike Severne Makedonije, Žan-Mari Bokel, bivši ministar u Vladi Republike Francuske, Damjan Bergant, ambasador Slovenije u Republici Srbiji, Dušan Reljić, direktor Nemačkog instituta za medjunarodne odnose i bezbednost, Stiven Blokmans, direktor istraživanja i šef spoljnopolitičke jedinice EU u Centru za studije evropskih politika (CEPS) i Emanuel Dupi, predsednik Instituta za evropske perspektive i bezbednost (IPSE)

Konferencija je kao deo šireg projekta „Strateški tokovi“, organizovana od strane Foruma za strateške studije (FORST) i Fondacije Fridrih Ebert (FES) sa namerom da se raspravlja o najvažnijim aktuelnim strateškim događajima koji utiču na Evropu, region Zapadnog Balkana i svet.

Povezani članci

Štiplija za Danas: Do izbora velika izvesnost, nakon njih velika neizvesnost

EWB

Cvejić: REM ne obavlja svoju osnovnu funkciju

EWB

Šta znači punopravno učešće Srbije u Erazmus+ programu?

Vukašin Živković