fbpx
European Western Balkans
Evropa

Sutra najznačajniji pokrajinski izbori u Nemačkoj

Foto: Pixabay

BERLIN – U Severnoj-Rajni Vestfaliji (NRW) održavaju se sutra najvažniji pokrajinski izbori, čiji ishod može dati pravac saveznim izborima u septembru, a ankete pokazuju da bi u NRW demohrišćani kancelarke Angele Merkel mogli da pobede.

Prema političkom barometru nemačke televizije ZDF, dan uoči izbora, Hrišćansko-demokratska unija (CDU) Merkelove bi sutra u NRW mogla da osvoji 32 odsto glasova, a Socijaldemokratska partija (SPD) Martina Šulca 31 odsto glasova.

Krajem marta razlika u korist SPD u NRW bila je čak 11 odsto, ali “list se okrenuo” i socijaldemokrate bi u svojoj “tvrđavi” i pokrajini kojom su čak neprekidno 39 godina vladali, sutra mogle da izgube od Merkelove.

U borbi za svaki od 13 miliona glasača NRW, pobeda CDU bi bila tesna, ali odlučujuća, dok bi poraz SPD i njenog kancelarskog kandidata Šulca mogao biti veoma gorak.

Analitičari ukazuju da bi, ukoliko on sutra doživi debakl, to moglo značiti da su mu izgledi da na saveznim izborima pobedi Merkelovu, premali.

Šulc bi sutra u svojoj pokrajini NRW, u kojoj živi i najveći broj stranaca i ima najveći broj provala u stanove, mogao doživeti poraz, svoj treći pokrajinski ove godine, posle koga bi, smatraju analitičari, u Berlinu u borbi sa “državnom kraljicom” bio bez šansi.

Ni u nemačkim medijima Šulc ne nalazi više tako puno prostora, kao pre nekoliko meseci, kada je izabran na čelo SPD i slavljen kao nosilac nade socijaldemokrata i mesija, tako da cela priča oko “šulcomanije” izgleda, kao da je pri kraju.

U Nemačkoj izgleda kao da skoro nijedan “nosilac nade” nije tako brzo “kapitulirao” kao Šulc, čiji su politički stavovi – za šta se zalaže i protiv čega je – za mnoge u magli.

Merkelova je, međutim, pobedila svog izazivača Šulca na svim važnim frontovima.

Nemci, pokazuju istraživanja, veruju njoj više nego njemu, zato što ona ima ugled u svetu i iskustvo, poseduje sposobnost za sprovođenje odluka, pregovaračke moći, poštenje, poverenje, dobro zna da sarađuje sa “teškim partnerima” – ruskim, američkim i turskim predsednicima.

Sutrašnji izbori se nazivaju i “mali savezni izbori”, pošto je NRW, najmnogoljudnija nemačka pokrajina sa više od 18 miliona stanovnika iz koje dolazi čak svaki peti savezni birač.

Proporcionalno značaju je i nervoza u vezi sa ishodom izbora u NRW velika i to ne samo u Diseldorfu, već i u Berlinu, kažu analitičari.

Svi su izgledi da bi u Diseldorfu, glavnom gradu NRW, posle sutrašnjih izbora mogla da bude formirana vlada “velike koalicije” između demohrišćana Merkelove, čiji je tu nosilac izborne liste Armin Lašet i socijaldemokrata, Martina Šulca, koje predvodi Hanelore Kraft, aktuelni šef pokrajinske vlade.

Osnovno pitanje je da li će Kraft, koja je do sada vladala zajedno sa partijom Zeleni, uspeti i u novoj koaliciji da ostane šef vlade ili će to mesto, kako se čini, morati da prepusti Lašetu, što bi bio ogroman uspeh Merkelove.

Ukoliko u Dizeldorfu bude formirana vlada “velike koalicije”, onda bi se smelo pretpostavljati da i na saveznim izborima ne bi trebalo da bude promena i da će u vladi u Berlinu i u narednom četvorogodišnjem mandatu ostati isti politički partneri-Merkelova i socijaldemokrate, ocenjuju analitičari.

Kada je reč o NRW, pokrajini smeštenoj na zapadu Nemačke i granici prema Holandiji i Belgiji, ona je ovih dana šarena od izbornih bildborda i političkih slogana, obećanja, ideja, vašara ponuda “za svakoga ponešto” i osmeha političara.

Ova pokrajina “Krupovog čelika”, muzike, isprepletanih auto-puteva, Rajne i njenih kanala i najbogatijih Nemaca, pokazuje sav pluralizam političkih ideja i pravaca u Nemačkoj, pa tako za glas sutra vrbuju i oni, koji nemaju nikakve šanse da uđu u parlament u Dizeldorfu.

Sa bildborda se Nemcima, osim Kraftove i Lašeta, smeše i marksistički revolucionar i kubanci gerilac Ernesto Če Gevara i predstavnici Nemačke komunističke partije, koja poziva za glas protiv bogatih u Nemačkoj i njihovih političara, izlazak Nemačke iz NATO, smanjenje radnog dana, mir sa Rusijom, bolji život ljudi sa margine društva.

Povezani članci

Junker: Makron signal nade za Evropu

EWB

Na samitu o Bregzitu, privrednom rastu EU, migrantima…

EWB

Lideri EU postigli dogovor o 750 milijardi evra zajedničkog duga za oporavak ekonomije

EWB