fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Sutra nastavak dijaloga o sprovođenju Briselskog sporazuma

Hašim Tači, Federika Mogerini i Aleksandar Vučić; Foto: EEAS / Flickr

BRISEL – Beograd i Priština sutra u Briselu nastavljaju tehničke razgovore o primeni Briselskog sporazuma.

Predviđeno je da razgovori traju dva dana i da se razmotri puna primena svih postignutih i implemetacija još neprimenjenih dogovora iz Briselskog sporazuma, na prvom mestu formiranje Zajednice srpskih opština.

Ekspertske delegacije Beograda i Prištine, predvođene direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju Markom Ðurićem i glavnim pregovaračem Prištine Avnijem Arifijem, jednim od najbližih saradnika kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, sutra pre podne u Briselu praktično nastavljaju razgovore, koji su bili otkazani 16. januara zbog ubistva Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici.

Izvori iz Evropske komisije za Tanjug kažu da se očekuje da razgovori dve strane budu konstruktivni i usmereni na rezultate u primeni otvorenih pitanja iz Briselskog sporazuma.

Navodi se da će se prvog dana razgovarati o pitanjima kao što su primena dogovora o slobodi kretanja i registarskim tablicama, upravljanju administrativnim prelazima i sprovođenju dogovora o pravosuđu.

Dva velika otvorena pitanja – formiranje Zajednice srpskih opština i energetika trebalo bi da budu na dnevnom redu drugog dana sastanka u zgradi Evropske službe za spoljne poslove u Briselu.

“Puna implementacija svih dogovora u dijalogu je važna za napredak i Srbije i Kosova na putu ka EU”, napominju iz Brisela i pred ovu rundu razgovora.

Prema nekim izvorima, ukoliko u razgovorima u ponedeljak i utorak dođe do napretka po pitanju formiranja ZSO ili energetike to bi mogao da bude i povod najavljenog skorog sastanka predsednika Srbije Aleksandara Vučića i kosovskog predsednika Hašima Tačija.

Iz EU poručuju da je na njima dvojici da razgovaraju prvenstveno o “novoj fazi” dijaloga, koja bi trebalo “sveobuhvatno i suštinski” da reši odnose dve strane.

“Visoka predstavnica će predsednike Vučića i Tačija pozvati u Brisel u trenutku kada bude izvestan mogući značajan iskorak u dijalogu”, kažu za Tanjug u Briselu.

Iako u EU kažu da još nemaju zvanični datum za novu rundu dijaloga na visokom političkom nivou, kaže se da bi predsednici Vučić i Tači već mogli da se vide sledeće nedelje u na zajedničkom ručku, koji za lidere regiona u Sofiji organizuje premijer Bugarske Bojko Borisov, uz prisustvo predsednika Evropske komisije Žana Kloda Junkera, šefice EU diplomatije Federike Mogerini i komesara Johanesa Hana.

Povezani članci

Lajčak i Tači: Kosovu je neophodan dijalog

EWB

Lajčak: Sveobuhvatna normalizacija odnosa Kosova i Srbije apsolutno moguća

EWB

Tači: Započeti rad na formiranju ZSO

EWB