fbpx
European Western Balkans
Evropa

Sutra počinje dvodnevni samit lidera država članica EU

Evropski savet, Foto: Evropska unija

BRISEL – Lideri zemlja članica EU okupiće se sutra u Briselu na dvodnevnom, poslednjem ovogodišnjem Evropskom savetu, koji će biti posvećen pitanjima bezbednosti i odbrane, saradnji EU i NATO, mirgacijama, ekonomskoj i monetarnoj uniji i Bregzitu.

Prvog dana samita 28 šefova država i vlada EU razgovaraće o jačanju zajedničke odbrambene saranje uključujući i mehanizam Trajne strukturne saranje (PESCO).

Očekuje se da lideri EU pozdrave uspostavljnje Trajne strukturne saradnje u odbrani kojoj je do sad pristupilo 25 država članica.

U EU navode da je u okviru izgradnje i jačanja evropske saradnje u odbrani već usvojena lista od 17 inicijalnih projekata koji će poboljšati EU operativne sposobnosti. U okviru razgovora o sigurnosnoj i bezbednosnoj saradnji očekuje se da se EU liderima na samitu u Briselu pridruži i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg. Istog dana u popodnevnim satima evropska 28-ca će razmotriti situaciju o oblasti migracija i razgovarati o budućoj EU politici.

U Evropskom savetu pred sutrašnji samit naglašavaju da je situacija ”na svim migracionim putevima pod kontrolom” i da je ilegalna migracija na Centralno -mediteranskoj ruti smanjena za 68 odsto u odnosu na 2016.

EU lideri trebalo bi da razmotre nove načine finasiranja migracione politike, saradnju sa susednim zemljama, borbu protiv krijumčarenja ljudi i načine ubrzanja povratka illegalnih migranata.

Tokom večere u četvrtak očekuje se da će nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron izvestiti svoje kolege o implementaciji dogovora i Minska.

Očekuje se, takođe, dogovor EU lidera o produžetku EU ekonomskih sankcija prema Rusiji za narednih šest meseci.

Drugog dana samita lideri zemalja članica će u formatu Evro Samita razgovrati o trenutnoj ekonomskoj situaciji u Evrozoni i jačanju ekonomske i monetarne unije.

Na kraju dvodnevnog samita EU, u petak 15. decembra, šefova država i vlada članica EU trebalo bi da donesu odluku o tome da je dovoljan napredak napravljen u dosadašnjoj prvoj fazi pregovovora o izlasku Velike Britanije iz EU i krenu u drugu fazu pregovora koja bi se odnosila na mogući tranzicioni period i okvir za buduće odnose.

Očekuje se da 27 EU lidera usvoje smernice koje će služiti kao polutički mandat za EU pregovarače u drugoj fazi razgovora sa Londonom.

Povezani članci

TV duel Veber-Timermans: U potrazi za međusobnim razlikama

Aleksandar Ivković

Evrospki liberali spremni da predstave listu svojih kandidata za izbore EP

EWB

Šta piše u koalicionom sporazumu nove nemačke vlade?

EWB