fbpx
European Western Balkans
Politika

Sutra sastanak vlasti i opozicije uz posredovanje Evropskog parlamenta, tema mediji

Evropski posrednici Bilčik, Fajon i Flekenštajn sa Majom Gojković nakon sastanka u decembru 2019; Foto: Delegacija EU u Srbiji

BEOGRAD – Prvi sastanak uživo u okviru druge faze međustranačkog dijaloga uz posredovanje Evropskog parlamenta održaće se u petak 9. jula i subotu 10. jula, uz prisustvo evropskih poslanika Tanje Fajon i Vladimira Bilčika,  bivših poslanika Eduarda Kukana i Knuta Flekenštajna, kao i predsedednika Narodne skupštine Srbije Ivice Dačića.

Kako European Western Balkans saznaje, sastanci će se održati u Palati Srbija na Novom Beogradu. Sastanak će, prema dnevnom redu u koji smo imali uvid, biti otvoren raspravom o očekivanjima od međustranačkog dijaloga, nakon čega će uslediti razgovor o medijima, sa posebnim naglaskom na javni servis.

Za subotu je predviđena rasprava o daljim koracima, kao i zajednička konferencija za štampu evropskih posrednika i predsednika Narodne skupštine, oko podneva. Proces će se potom, nakon letnje pauze u evropskim institucijama, nastaviti, kako je najavljeno, 17. i 18. septembra.

Kako prenosi Danas, evropski posrednici će se sutra ujutro sastati i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, pretpostavlja se pre sastanka sa predstavnicima stranaka.

Evropski parlamentarci su, počevši od 1. marta ove godine, održali onlajn sastanke sa predstavnicima poslaničnkih grupa u Narodnoj skupštini, zatim sa grupama stranaka opozicije koja je većinom bojkotovala prošlogodišnje izbore – grupom koju čine Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka, Pokret slobodnih građana, Ne da(vi)mo Beograd, Zajedno za Srbiju i Pokret za preokret, zatim grupom oko Narodne stranke i grupom oko Socijaldemokratske stranke i Nove stranke.

Očekuje se da svaka od ovih grupa ima svoje predstavnike na sastancima u petak i subotu, a isto važi i za pojedinačne stranke koje su uspostavile komunikaciju sa evropskim posrednicima – Dveri, Liga socijaldemokrata Vojvodine, Stranka moderne Srbije i pokret Dosta je bilo.

Jedan od posrednika u dijalogu, Knut Flekenštajn, potvrdio je prošle nedelje za EWB da je konferencija predsednika Evropskog parlamenta danas dala zvanično odoborenje za putovanje, koje je neophodno trenutnim poslanicima, Bilčiku i Fajonovoj.

“Vrlo mi je žao što smo odložili proceduru zbog pandemije, ali sad bi stvarno trebalo da počnemo”, rekao je Flekenštajn.

Na pitanje da li je optimističan u pogledu postizanja bilo kakvog kompromisa između vlasti i opozicije, Flekenštajn je rekao da se nada da je to moguće.

“Moj utisak je, nakon što sam razgovarao sa nekim sagovornicima, takođe nakon što sam se sastao sa predsednikom Narodne skupštine Dačićem, da postoji mnogo dobre volje, ali da li je to dovoljno – videćemo”, zaključio je Flekenštajn.

Podsećamo, međustranački dijalog uz posredovanje Evropskog parlamenta otpočeo je razmenom pisama tadašnje predsednice Narodne skupštine Maje Gojković i predsedavajućeg Odbora za spoljne poslove EP Dejvida Mekalistera u septembru 2019.

Usledili su sastanci uz prisustvo evropskih posrednika u oktobru, novembru i decembru te godine, a posrednici su poslednji put fizički boravili u Srbiji u februaru 2020, pre izbijanja pandemije COVID-19, kako bi ocenili sprovođenje dogovorenih mera.

Dogovorene mere nisu bile dovoljne da spreče bojkot junskih izbora opozicije tada okupljene u Savez za Srbiju, koji nije direktno učestvovao u sastancima sa vlastima, već se sa evropskim posrednicima sastajao odvojeno.

Kada je reč o medijima, prva faza međustranačkog dijaloga fokusirala se na rad Regulatornog tela za elektronske medije (REM), odnosno njegovo popunjavanje, donošenje pravilnika za javne servise i medijski monitoring, kao i osnivanje Nadzornog odbora Narodne skupštine, koji je između ostalog bio zadužen da prati medijsko izveštavanje.

Ostalo je nejasno kako su ove mere doprinele medijskoj sceni prošle godine, a Vladimir Bilčik i Tanja Fajon su, nakon reizbora Olivere Zekić u Savet REM-a i ostavke Slobodana Cvejića, izdali saopštenje u kojem su ocenili da ovo telo i dalje nema poverenje dela javnosti. Očekuje se da sutrašnja rasprava ponovo obuhvati REM.

Povezani članci

Blumberg: Unutrašnji dijalog utvrđuje pregovaračku poziciju

EWB

Funkcioneri Srpske napredne stranke reagovali na intervju evropske poslanice Tanje Fajon

EWB

Vučić i Mekalister: Šta je stvarno ključno za napredak Srbije

EWB