fbpx
European Western Balkans
Bezbednost Izdvojeno Region

Švarc: Rusko oružje u Srbiji može da destabilizuje Balkan

Pol Švarc; Foto: 2BS Forum

BUDVA – Nedavno povećanje prodaje i transfera ruskog oružja Srbiji deo je strategije Rusije s ciljem da destabilizuje region kako bi pojačala svoj uticaj na tom području, smatra Pol Švarc, viši saradnik za Rusiju i Evroaziju pri američkom Centru za strateške i međunarodne studije.

Ceo intervju možete pročitati ovde.

“To ne samo da je njihova taktika, već ponekad imaju tendenciju da raspire unutrašnji etnički ili regionalni sukob, a potom da izaberu stranu koja onda postaje zavisnija od Rusije. To im daje malo više moći i uticaja nad određenim neprijateljem, po cenu otuđivanja druge strane jednačine”, kaže Švarc za European Western Balkans (EWB).

Američki stručnjak napominje da je Rusija do sada dosta dobro balansirala u toj jednačini, ali kako tenzije rastu u regionu, on upozorava da bi Rusija mogla biti sve prinuđenija da bira stranu koju će podržati.

Kad je reč o ruskom oružju u Srbiji, Švarc smatra malo verovatnim da će Rusija Srbiji prodati svoje sisteme protivvazdušne odbrane S-300, jedne od najmodernijih, mada napominje da je “to uvek opasno predviđati”.

“Mislim da je veoma provokativan potez Rusije da proda sisteme protovvazdušne odbrane S-300, u samom središtu Zapadnog Balkana, iako Rusija i Srbija imaju značajne bezbednosne, etničke i verske veze”, ističe ovaj ekspert.

On ukazuje da će Rusija morati da živi sa Zapadnim Balkanom koji izbija na površinu, što znači sa Zapadnim Balkanom koji je značajno integrisan sa Zapadom.

“To je korak o kojem će Moskva dugo razmišljati pre nego što ga napravi i isporuči oružje te vrste Srbiji”, tvrdi Švarc.

Kad je reč o transferu sistema MiG-29 iz Rusije Srbiji, on ocenjuje da je to očito poremetilo regionalnu ravnotežu moći, barem u pogledu vazduhoplovnih snaga drugih zemalja u regionu.

“Bugarska ima sličnu opremu, jer i oni su odavno kupci ruskog oružja. Međutim, na samom Zapadnom Balkanu, to je imalo destabilizujući efekat. Sada vidimo kako Hrvatska izražava zabrinutost zbog toga i šalje upite o potencijalnoj kupovini američkih sistema kako bi uspostavila protivtežu”, objašnjava on.

Kad je reč o pristupu Rusije Crnoj Gori nakon njenog pristupanja NATO-u, Švarc smatra da će Rusi zbog toga verovatno biti nesrećni izvesno vreme, ali da će se potom privići na realnost i prihvatiti je, a onda početi i da obnavljaju odnose s Crom Gorom, i to na “ravnijoj nozi”.

“Mislim da je to neizbežno, Rusija već ima mnogo investicija u Crnoj Gori, to je ta veza”, kaže Švarc.

Prustupanje Crne Gore NATO-u vidi kao korak u pozitivnom pravcu jer smatra da to umereno poboljšava bezbednosnu situaciju u regionu zbog toga što se s vremena na vreme priča o “velikoj Albaniji”, “velikoj Srbiji”…

Ipak, ne misli da će članstvo Crne Gore u NATO-u značajno uticati na spremnost Srbije da i sama pristupi tom bloku.

“Biće potrebno mnogo vremena i zapadnog angažovanja u značajnom stepenu, a možda i neka kontrareakcija ruskog uticaja, pre nego što bi se to moglo dogoditi”, kaže on.

Upitan da li smatra da je Kosovo spremno da formira svoju vojsku u bliskoj budućnosti, američki ekspert odgovara da postoji značajan unutrašnji politički pritisak u tom cilju, ali da bi taj potez zaista razgnevio SAD i Zapad.

“Ne mislim da će Kosovo nastaviti ka tom cilju pred tolikim otporom”, zaključuje Švarc.

Povezani članci

Učešće u mirovnim misijama EU

EWB

Srbija za dve godine uskladila manje od polovine planiranih propisa sa EU

Aleksandar Ivković

Evropska komisija preporučila otvaranje pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom

EWB