„Sve ujedinjenija EU – nasleđe Rimskih ugovora za današnju Evropu“ u Nišu

Foto: Delegacija Evropske unije

NIŠ – Sa ciljem obeležavanja 60 godina od potpisivanja Rimskih ugovora kojima je stvorena Evropska ekonomska zajednica, preteča današnje Evropske unije, u Oficirskom domu u Nišu otvorena je izložba “Sve ujedinjenija EU – nasleđe Rimskih ugovora za današnju Evropu” koja će trajati do 17. maja.

Izložbu organizuje EU info kutak Niš u saradnji sa Delegacijom Evropske unije u Srbiji, Ambasadom Italije u Beogradu i Gradom Nišom. Izložbu je otvorio gospodin Rihard Maša iz Delegacije EU u Srbiji koji je istakao da je “ovaj važan jubilej prilika da se setimo da je Evropska unija zasnovama na vrednostima kao što su mir, solidarnost i ljudska prava. U prethodnih šest godina nam je EU donela prosperitet što se potvrdilo i time što je pre pet godina dobila Nobelovu nagradu za mir.”

Public Space Manager EU info kutka Niš gospođa Bojana Petrović je na izložbi podsetila prisutne da je ova postavka sa 14 panela premijerno prikazana na samu godišnjicu potpisivanja Rimskih ugovora 25. marta ove godine u Rimu. “Postavka je, kao što možete videti, podeljena u 5 celina: istorijski pregled, ekonomska Evropa, socijalna dimenzija i evropsko državljanstvo, Evropa u svetu i Evropa: budući izazovi”, istakla je Petrović.

Prisutne je pozdravio i zamenik gradonačelnika Niša gospodin Miloš Banđur koji je ocenio da su “Rimski ugovori možda i najvažniji akt u dugom i složenom procesu stvaranja EU i građani Niša su počastvovani ovom izložbom koja beleži taj jubilej”.

Nakon otvaranja izložbe “Sve ujedinjenija EU – nasleđe Rimskih ugovora za današnju Evropu”, u Oficirskom domu je održana istoimena tribina na kojoj su učestvovali Rihard Maša iz Delegacije EU u Srbiji, profesor Ekonomskog fakulteta u Nišu dr Boban Stojanović i profesor Pravnog fakulteta u Nišu doc. dr Aleksandar Mojašević.

Osvrnuvši se na period od prethodnih 60 godina, gospodin Maša je istakao da je “stvaranje Evropske unije hrabri projekat koji je doneo mir i prosperitet onom delu sveta koji je prethodno bio opterećen ratovima. Ono što je počelo kao projekat ujedinjenja i saradnje sada funkcioniše i stvorene su vrednosti koje Evropljani danas uzimaju zdravo za gotovo – sloboda govora, mogućnost da se kroz Šengen putuje bez ikakvih problema. Ono što moramo da imamo na umu jeste da sve što smo postigli nije zagarantovano, već kontinuirano moramo raditi na očuvanju postignutog”.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Nišu dr Boban Stojanović je istakao da “su sve članice EU iz istočne Evrope dobitnice evrointegracija. U ekonomiji je poznato da veća tržišta pružaju i veće šanse”. Profesor Stojanović ocenjuje da bi Srbija trebalo da stvori bolje uslove za jačanje malih i srednjih preduzeća i dovođenje kvalitetnih investitora.

O značaju tržišta EU koje broji oko 500 miliona ljudi govorio je i profesor Pravnog fakulteta u Nišu doc. dr Aleksandar Mojašević koji je istakao da je “Evropska komisija veoma angažovana na zaštiti konkurencije. Od evrointegracija najveće koristi u Srbiji imaće sami građani jer će antimonopolskom politikom EU jačati konkurencija na tržištu što će stvoriti daleko povoljnije uslove za potrošače”.