fbpx
European Western Balkans
Društvo

Svečana dodela grantova za inovativne projekte informisanja o EU

Dodela grantova; Foto: Evropski pokret u Srbiji

BEOGRAD – Ugovore o finansiranju inovativnih projekata i informativnih kampanja o Evropskoj uniji na lokalu, danas je svečano potpisalo 10 organizacija čiji su predlozi pobedili na konkursu „Evropa za mene“ u organizaciji Evropskog pokreta u Srbiji.

Želeći da građanima Srbije približi proces evropske integracije i predstavi koristi, ali i obaveze članstva u EU, Evropski pokret u Srbiji je krajem avgusta objavio poziv za predloge projekata, na kome su pravo učešća imale lokalne organizacije civilnog društva, biblioteke, univerziteti i mediji.

Na poziv se javilo 60 organizacija iz različitih krajeva Srbije, a odabrano je deset predloga koji će unaprediti znanja i svest građana Srbije o aspektima evropske integracije Srbije koji su od posebnog lokalnog ili regionalnog značaja. Tako se, recimo, planira proizvodnja radio emisija za mlade o evropskim temama u Požegi, promocija evropskih programa podrške preduzetnicima u Paraćinu, a istraživačko izveštavanje o problemu otpada u Prijepolju.

U ime organizatora, Ivan Knežević, zamenik generalnog sekretara Evropskog pokreta u Srbiji, rekao je da je dodela malih grantova lokalnim organizacijama i medijima najbolji način da se složen proces pristupanja Srbije EU demistifikuje i dovede u direktnu vezu sa svakodnevnim potrebama građana.

„Pored toga što obezbeđujemo finansiranje za projekte namenjene lokalnim zajednicama iz kojih su i potekli, mi ćemo davati i mentorsku podršku ovim organizacijama i podići njihove kapacitete da sprovode projekte,“ dodao je Knežević.

U ime Delegacije Evropske unije u Srbiji koja finansijski podržava projekat Evropa za mene, okupljene je pozdravio Pol-Anri Prese, šef za štampu, informisanje i komunikacije.

Dodela malih grantova deo je projekta Evropa za mene koji Evropski pokret u Srbiji sprovodi u saradnji sa Fakultetom političkih nauka, Evropskim pokretom u Srbiji – Sremska Mitrovica i Evropskim pokretom u Srbiji – Kraljevo, sa idejom da se ojačaju kapaciteti lokalnih organizacija, ustanova i medija da građanima pružaju proverene i korisne informacije o evropskoj integraciji Srbije. Projekat finansira Delegacija Evropske unije.

Povezani članci

Nova škola u Tutinu uz podršku EU i Švajcarske

EWB

Liht: Na Vučiću velika odgovornost

EWB

“Kako meriti napredak u državi koja nazaduje?”

EWB