fbpx
European Western Balkans
Politika

Svečano otvaranje Evropske nedelje ponosa sledeće nedelje

Beograd Prajd 2018; Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

BEOGRAD – Evropska nedelja ponosa biće svečano otvorena u Beogradu za tačno sedam dana, u ponedeljak, 12. septembra, saopštili su danas organizatori i istakli da zvanična zabrana manifestacije od strane Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i dalje nije stigla, kao i da se “svi događaji održavaju po planu”, uključujući i šetnju zakazanu za 17. septembar, prenosi FoNet.

Organizatori Evropske nedelje ponosa naveli su u saopštenju da je do te manifestacije ostalo nedelju dana, a da je isto toliko vremena prošlo i od izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da država namerava da zabrani održavanje Evroprajda iz bezbednosnih razloga.

“Već nedelju dana čekamo da se MUP izjasni o zabrani Evroprajda, ali osim brojnih napisa u medijima, do nas ništa zvanično nije stiglo. Zbog toga apelujem na nadležno ministarstvo da nam, kao organizatorima skupa koji je podržala Vlada Srbije 2019. godine, pisanim putem dostave svoje rešenje”, naveo je u pisanoj izjavi koordinator Evroprajda 2022. Goran Miletić.

Dodao je i da bi organizatori Evroprajda voleli da čuju i mišljenja ministarke za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordane Čomić, poverenice za zaštitu ravnopravnosti Brankice Janković kao i zaštitnika građana Zorana Pašalića “, koji o ovoj temi ne bi smeli da ćute”.

Miletić je potvrdio i da i dalje traju pregovori u Vladi Srbije.

“To nas izuzetno raduje jer pokazuju spremnost da država poštuje pravo na slobodu okupljanja definisano Ustavom Srbije i međunarodnim konvencijama. U toku su poslednje pripreme pred početak Evropske nedelje ponosa, a prvi gosti uskoro pristižu”, ukazao je Miletić.

Najavio je da se očekuje da će šetnja 17. septembra okupiti 15.000 učesnika, kao i da će se veliki broj LGBT+ aktivista i najviših evropskih zvaničnika okupiti na Međunarodnoj konferenciji o ljudskim pravima, koja će tokom četiri dana ugostiti više od 100 govornika.

“Među govornicima su direktor Agencije EU za osnovna ljudska prava Majkl O’Flajerti, šef Misije Saveta Evrope u Beogradu Tobijas Flesenkemper, šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre, potpredsednica Vlade Belgije Petra de Sater i mnogi drugi”, naveo je Miletić.

“Spremni smo na kompromis i dogovor kako bi Evroprajd protekao u najboljem redu i kako bi u svet otišla jedna lepa i solidarna slika Beograda i Srbije”, zaključio je Miletić.

Povezani članci

Kukan: Očekujem da EU neće pustiti Srbiju dugo da čeka

EWB

Vučić, Tači i Mogerini o formatu dijaloga

EWB

Fabrici: Neophodno primenjivanje zakona o korupciji

EWB