fbpx
European Western Balkans
Društvo

Švedska pomaže Srbiji u evropskim integracijama

Ambasador Švedske u Srbiji Jan Lundin; Foto: Ambasada Švedske

U “Danu otvorenih vrata” ambasade Kraljevine Švedske, ambasador Jan Lundin razgovarao je sa četrdeset studenata Univerziteta u Beogradu o odnosima njegove zemlje i Srbije.

“Dane otvorenih vrata”, u saradnji sa Delegacijom EU u Srbiji i EU info centrom, organizuju zemlje članice Evropske unije.

“Švedska pomaže Srbiji u evropskim integracijama, i to pre svega u oblasti vladavine prava i ekologiji”, naveo je Lundin.

On je ocenio da proces evropskih integracija Srbije napreduje iako ima problema, i istakao i da Švedska godišnje izdvaja 11 miliona evra radi pomoći Srbije.

“Mi želimo da podržimo održivi razvoj u Srbiji. U interesu EU je da Srbiji bude dobro i mi želimo zdrav razvoj na Balkanu” rekao je Lundin.

On je u utorak, 16. maja, otputovao u Leskovac, gde Švedska finansira izradu kolektora za prečišćavanje otpadnih voda, da bi se informisao kako teku radovi.

Švedska ambasada u Beogradu je jedna od najvećih švedskih ambasada u svetu.

S druge strane, jedna od najvećih manjina u Švedskoj su Srbi, kojih ima oko 130.000 što je takođe jedan od razloga veličine ambasade.

Jan Lundin je na tečnom srpskom ispričao i da je prvi put u Srbiju došao kao mladi diplomata pre 30 godina.

Predstavio je rad ambasade kako je organizovana koji su poslovi koje obavlja.

Studentima je predstavljena i Švedska razvojna agencija i razvojna pomoć koja je fokusirana na ključna pitanja koja Srbija treba da unapredi u procesu pridruživanja EU.

Povezani članci

Konferencija “Demokratski do ustavne reforme”

EWB

Sutra sastanak Radne grupe Nacionalnog konventa o EU za Poglavlje 16: Oporezivanje

EWB

Na koji način će izbori za EU uticati na Zapadni Balkan?

EWB