fbpx
European Western Balkans
Politika

Švedski poslanici u poseti Narodnoj skupštini 

Dom Narodne skupštine Republike Srbije; Foto: Pixabay

BEOGRAD – Predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Švedskom Milorad Mijatović i članice Odbora za evropske integracije Elvira Kovač i Dušica Stojković primili su danas u poslanike Parlamenta Švedske Pirija Nijemija i Larsa Mejerna Larsona sa kojima su razgovarali o procesu evropskih integracija Srbije.

Poslanike švedskog parlamenta zanimao je napredak Srbije u pregovorima sa Evropskom komisijom, kao i stav Srbije kada su u pitanju Poglavlje 31, borba protiv korupcije i dijalog između Beograda i Prištine.

Zamenica predsednika Odbora za evropske integracije Elvira Kovač istakla je da je strateški cilj Srbije pristupanje EU.

„Radimo na tome posvećeno i parlament ima svoju važnu ulogu u tom procesu. Situacija jeste specifična, ali mi smo svesni svojih obaveza i u pogledu Poglavlja 31, ali i Poglavlja 35. Srbija je sve uradila sa svoje strane u odnosu na dijalog sa Prištinom i mi ostajemo posvećeni dijalogu i pored incidenta koji se dogodio na KiM pre par dana“, poručila je Kovač.

Ona je, govoreći o borbi protiv korupcije u Srbiji, istakla da je naša zemlja otpočela pregovore sa EU otvaranjem poglavlja 23. i 24, kao i da smo kasnili sa ispunjavanjem obaveza, te će zato i uslediti izmene u akcionim planovima.

Švedski poslanici Nijemij i Larson ocenili su da je najvažniji deo pregovora Srbije i EU pitanje borbe protiv korupcije i pozdravili redefinisanje akcionih planova za poglavlja 23. i 24. Oni su ocenili da se Srbija nalazi na dobrom putu i izrazili zabrinutost zbog aktuelne situacije na KiM.

Predsednik PGP sa Švedskom Mijatović istakao je razgovoru sa švedskim kolegama da je vlast u Srbiji na incident u Kosovskoj Mitrovici reagovala mudro, uz izbegavanje žestokih reakcija.

„Budite uvereni da nas ovakve stvari neće vratiti unazad i nastavićemo da tražimo prihvatljivo rešenje i za Beograd i za Prištinu. Spremni smo da dalje razgovaramo uz garancije EU da sve što je dogovoreno treba da bude i ispunjeno. Takođe, naša spoljna politika ostaje nepromenjena i bez obzira na dešavanja, naš cilj ostaje članstvo u EU i mi činimo sve da što pre budemo njena članica. Smatramo da je to pravo rešenje, ne samo za Srbiju, već i za čitav Zapadni Balkan“, poručio je Mijatović.

On je zahvalio švedskim kolegama na podršci njihove zemlje i izrazio zadovoljstvo saradnjom koju međusobno ostvarujemo u međunarodnim organizacijama.

Članica Odbora za evropske integracije Dušica Stojković istakla je u razgovoru da Srbija i Švedska imaju dobre bilateralne odnose, dobru ekonomsku saradnju i predstavila švedskim parlamentarcima zakonska rešenja kojima se Srbija bori protiv korupcije.

Ona je izrazila nadu da će sledeći izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije biti pozitivan i ocenila da Srbiju očekuje još dosta posla, posebno kada je u pitanju jačanje nezavisnih institucija.

„Poglavlje 35. je otvoreno među prvima i predstavlja političko poglavnje, koje nema jasne kriterijume za zatvaranje i koje je pitanje svih pitanja u procesu pristupanja Srbije EU“, istakla je Stojković.

Ona je pozvala EU da bolje prati realizaciju Briselskog sporazuma, kao treća strana potpisnica, jer ni posle 1900 dana od potpisivanja na KiM nije formirana Zajednica srpskih opština, navodi se u saopštenju iz parlamenta.

U razgovoru srpskih i švedskih poslanika bilo je reči i o tržištu rada i zapošljavanju u Srbiji, pitanju borbe protiv nasilja nad ženama, položaju nacionalnih manjina, ali i demografskoj situaciji u Srbiji i pronatalitetnim merama koje se sprovode.

Povezani članci

Izbori u Srbiji i budućnost proširenja na jedanaestoj sednici POSP-a ove nedelje

EWB

Čestitka Vučiću od Junkera i Tuska

EWB

PSG evropskim poslanicima: Podržavamo inicijativu o ekspertskim grupama, prvi smo je predložili

EWB