fbpx
European Western Balkans
Ekonomija i Biznis

Svetska banka: Ove godine novac za vanredne situacije i razvoj dece

Svetska banka; Foto: Wikimedia Commons

TRST – Srbija će u ovoj kalendarskoj godini od Svetske banke dobiti sredstva za projekte unapređenja razvoja dece u ranom detinjstvu, kao i za delovanje u slučajevima proglašenja vanredne situacije, najavio je danas regionalni potpredsednik za Evropu i centralnu Aziju Siril Miler, koji je konstatovao da su napori uloženi u finansijsku stabilizaciju zemlje počeli da se isplaćuju.

Miler je, na sastanku sa delegacijom Srbije u Trstu, koju predvodi premijerka Ana Brnabić, rekao da je veoma srećan što čuje da predsednica srpske vlade najavljuje ostvarivanje onoga što je prethodna vlada zacrtala.

Govoreći o javnom sektoru u Srbiji, Miler je istakao da bi fokus trebalo da bude na njegovoj reformi, kako bi privatni sektor postao motor srpskog razvoja.

“Napori koje ste uložili u finansijsku stabilizaciju počinju da se isplaćuju”, konstatovao je Miler.

Premijerka Brnabić upoznala je predstavnike Svetske banke sa ekonomskim napretkom koji je Srbija ostvarila, poput finansijske stabilnosti, dobre ekonomske perspektive, sprovedenim prvim delom reforme javne uprave…

“Biće još teških koraka i zato je važno da nastavimo reforme, da se obezbedi stabilnost, da bude brži razvoj BDP-a, da se smanji nezaposlenost…”, navela je Brnabić i naglasila da je Srbija na pravom putu.

Ona je podvukla da ubrzanje ekonomskog rasta ostaje prioritet Vlade Srbije i da je Srbija posvećena sprovođenju neophodnih reformi, poput reforme državne uprave i javne administracije, gde je imala snažnu podršku Svetske banke.

Brnabić je dodala da će se truditi da upravlja vladom tako da vlada radi kao tim, odnosno da bude premijerka koja će se uzdati u svoje ministre.

“Oni su profesionalci, imaju neophodno znanje i nema razloga da se ne oslanjam na njih”, rekla je Brnabić.

Premijerka je objasnila da će prioritete nove vlade ministri zajednički odrediti.

“To je model koji želim da predstavim ovde u Trstu, veoma timski orijentisana vlada”, rekla je Brnabić.

Predstavnicima Svetske banke poručila je da je za našu zemlju veoma važno dobro pozicioniranje na Duing biznis listi, jer je to ključni indikator našeg napretka.

Brnabić je istakla da je zajednički rad svih ministara na unapređenju poslovnog okruženja u Srbiji veoma važan i da Srbija ostaje tome posvećena i dalje.

Ona je dodala da je ostvareni napredak Srbije na Duing biznis listi Svetske liste jedan od zajedničkih rezultata i da će i ona sa svojim timom nastaviti da radi na tome, jer je to snažan podsticaj za investicije.

Delegaciju Srbije, na današnjem sastanku, činili su ministri finansija i infrastrukture Dušan Vujović i Zorana Mihajlović, dok je, pored Milera, bila i direktorka Svetske banke za Srbiju, zapadni Balkan, Evropu i centralnu Aziju Linda Van Geler.

Povezani članci

Procenjivanje ekonomskog prisustva Rusije u Srbiji

Katarina Anđelković

Otvaranje poglavlja 6 – Pravna sigurnost za srpske kompanije

Vuk Velebit

Vujović: Važno je da imamo čvršće odnose sa EU

EWB