fbpx
European Western Balkans
Društvo

Svetski naučnici podržali beogradski Institut za filozofiju i društvenu teoriju

Beograd; Foto: pixabay

BEOGRAD – Više od 150 naučnika se u otvorenom pismu izjasnilo protiv planova Vlade Srbije da ograniči naučnu slobodu beogradskog Instituta za filozofiju i društvenu teoriju, prenosi nemački Frankfurter algemajne cajtung (FAZ)

Naučnici, među kojima su Jirgen Habermas, Noam Čomski, Tomas Piketi, Janis Varufakis, Nensi Frejzer, podržali su “Poziv na solidarnost” koji im je uputio beogradski Institut za filozofiju i društvenu teoriju.

Na tom institutu, protest zaposlenih izazvalo je imenovanje Upravnog odbora na čijem čelu je Zoran Avramović, koji je 90tih godina bio nosilac vodećih funkcija u ekstremno desnoj Srpskoj radikalnoj stranci Vojislava Šešelja.

Iz ovog beogradskog instituta Avramovića smtraju odgovornim za uskraćivanje finansijskih sredstava ovoj instituciji.

Krajem februara naučna saradnica na Institutu Gazela Pudar Draško rekla je da je “Institut praktično u vanrednom stanju od marta prošle godine, zato što je Vlada Srbije narušila praksu konsultovanja kolektiva prilikom postavljanja članova upravnog odbora i potom na isti način postavila vršioca dužnosti direktora”.

Kako je tada Pudar Draško istakla, kolektivu je naročito sporno imenovanje Zorana Avramovića u Upravni odbor instituta, zbog njegovog nacionalističkog političkog delovanja, s obzirom na činjenicu da se institut u svom radu upravo bori protiv nacionalizma i ksenofobije, i da su zbog takvog stanja ugroženi brojni projekti koji su u toku, kao i apliciranje na nove konkurse.

“Mi ne želimo Zorana Avramovića u Upravnom odboru, a vlast ne može, neće ili ne želi da ga smeni”, rekla je ona.

Mreža akademske solidarnosti i angažovanosti (MASA) ocenila je u februaru da je u IFDT-u na delu “sistemski napad države” na autonomiju naučno-istraživačkog rada u Srbiji i kršenje dobre prakse konsultovanja kolektiva prilikom vladinog imenovanja članova upravnih odbora.

“Autonomija univerziteta i naučne zajednice je ugrožena budući da vlada postavlja četiri člana upravnog odbora naučno-istraživačkih instituta, dok iz redova kolektiva dolaze tri člana.

Time je osigurana stalna većina članova lojalnih Vladi, koji često donose odluke suporotne interesu zaposlenih na institutima”, navela je MASA.

Povezani članci

Da li je EU zaista zakazala kada su u pitanju vakcine?

Sandra Maksimović

Organizacije civilnog društva razgovarale sa Bilčikom o situaciji u Srbiji

EWB

EU zbog posledica korone pomaže medije u Srbiji sa 2,4 miliona evra

EWB