fbpx
European Western Balkans
Društvo

Svi komentari na predložene ustavne amandmane na sajtu Ministarstva pravde

Dom Narodne skupštine Republike Srbije; Foto: Pixabay

BEOGRAD – Ministarstvu pravde je pristiglo u pisanoj formi 34 komentara na Radni tekst amandmana na Ustav koje su mu uputile organizacije civilnog društva, strukovnih udruženja, sudova, profesora, advokata, kao i građana.

Komentari su u celosti objavljeni na sajtu ministarstva, a kako je najavljeno, biće uzeti u obzir prilikom izrade Nacrta amandmana na Ustav koji će biti poslat Venecijanskoj komisiji na mišljenje.

Među zainteresovanima koji su dali svoje komentare su Advokatska komora Srbije, advokati Srđan Sikimić i Mirjana Jovanović Tomić, Akademska mreža za vladavinu prava ROLAN, Alumni klub Pravosudne akademije, Asocijacija pravosudnih savetnika, Bošnjačko nacionalno veće, Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca.

Tu su i komentari Vrhovnog kasacionog suda, direktora Pravosudne akademije Nenad Vujića, Društva sudija Srbije, udruženje “EcoFire“, Komitet pravnika za ljudska prava (JUKOM), građana Miloja Rankovića, Velizara Gajinova i Mohore Doru, Mreže pravnika Srbije, Osnovnog suda u Požegi, profesora Vladana Kutlešića i Nebojše Šarkića, Republickog javnog tužilaštva, Saveza vojvođanskih Mađara, Saveta za borbu protiv korupcije, sudija Apelacionog suda u Kragujevcu i sudijskih pomoćnika Apelacionog suda u Kragujevcu.

Svoje kometare uputili su i Sindinka organizacija pravosudnih organa Srbije (SOPOS), Transparentnost Srbija, Udruženje gradana „Istina Tamarini zakoni“, Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti, Udruženje sudija prekršajnih sudova, Udruženje sudijskih i tužilackih pomocnika, zajednički komentar Udruženja tužilaca, Beogradskog centra za ljudska prava i JUKOM-a, Forum sudija Srbije, Fond za humanitarno pravo, Fondacija centar za demokratiju (FCD) i Centar za pravosudna istraživanja (CEPRIS).

U saopštenju Ministarstva tim povodom je ukazano je da će nakon usaglašavanja Radnog teksta ustavnih amandmana biti sačinjen Nacrt amandmanana Ustav koji će biti prosleđen Venecijanskoj komisiji, bez čijeg pozitivnog mišljenja se neće ići u dalju proceduru usvajanja.

Drugi krug javne rasprave počeo 22. januara, kada je Ministarstvo pravde na svojoj internet prezentaciji objavilo Radni tekst izmena Ustava Srbije u oblasti pravosuđa i trajao je do 8. marta.

Tokom drugog kruga javne rasprave održana su četiri okrugla stola u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, na kojima su zainteresovani mogli da iznesu svoje stavove, kritike i sugestije.

U isto vreme Ministarstvu pravde su dostavljana mišljenja, komentari i sugestije i pismenim putem.

Konsultacije o ustavnoj reformi pravosuđa počele su u maju prošle godine, kada su svi zainteresovani bili pozvani da Ministarstvu pravde dostave svoje pisane predloge izmena najvišeg pravnog akta države, a od septembra do kraja novembra tim povodom održano je više javnih debata.

Povezani članci

Beogradski bezbednosni forum od 11. do 13. oktobra

EWB

BIRODI: Mere dogovorene u dijalogu ne sprečavaju Vučićevu funkcionersku kampanju

EWB

Danas se otvara festival “Mirëdita, Dobar dan!”

EWB