fbpx
European Western Balkans
Energetika i životna sredina

Svi želimo da dišemo

Logo kampanje "Ujedinjeni Balkan za čist vazduh"; Foto: EFB

ZAPADNI BALKAN – U prethodna tri meseca kampanja “Ujedinjeni Balkan za čist vazduh” okupila je mrežu od više od 520 organizacija, pojedinaca i eksperata i ekspertkinja sa ciljem da informiše stanovnike Zapadnog Balkana o uzrocima, posledicama i mogućim rešenjima za poboljšanje kvaliteta vazduha. Ovom kampanjom želeli smo da istaknemo da svi mi sa Zapadnog Balkana imamo dovoljno potencijala, znanja i kapaciteta, da zajedno i solidarno radimo na rešavanju problema zagađenja vazduha.

Potreba da udišemo čist i zdrav vazduh nas je ujedinila u solidarnoj borbi preko kampanje “Ujedinjeni Balkan za čist vazduh” koja je inicijalno pokrenuta od strane Evropskog fonda za Balkan u partnerstvu sa Pravo na grad, Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI), Beogradska otvorena škola (BOŠ) iz Beograda (Srbija); Environmental and Territorial Management Institute iz Tirane (Albanija); Ekoforum iz Zenice i Centar za ekologiju i energiju iz Tuzle (Bosna i Hercegovina); Sbunker iz Prištine (Kosovo); Air Care iz Skoplja (Severna Makedonije) i OZON iz Podgorice (Crna Gora).

U saradnji sa ekspertima i ekspertkinjama iz regiona obradili smo teme kao što su zagađenje vazduha i posledice po smrtnost i zdravlje građana; zagađenje i njegove posledice na neplodnost; zagađenje iz industrije i velikih zagađivača; kvalitet vazduha u svetlu COVID–19 pandemije.

Želeli smo da pored informisanja naših sugradjana povežemo regionalne organizacije, aktiviste i aktivistkinje i pošaljemo poruku da svi želimo da dišemo čist vazduh i da tu borbu vodimo ujedinjeni i solidarni. Našoj kampanji priključilo se više od 520 pojedinaca, organizacija i aktivista iz celog regiona.

Pored toga, naše sadržaje, tekstove i poruke su samo na društvenim mrežama doprele do 650.000 ljudi na Zapadnom Balkanu, dok smo u tradiocionalnim medijima imali vise od 500 clanaka, objava, intervjua.

Naša borba za čist vazduh se nastavlja. Nastavićemo da radimo na povećanju informisanosti građana i građanki o ovom problemu, ali i na zagovaranju rešenja, kako bismo smanjili zagađenje vazduha i poboljšali kvalitet života na Zapadnom Balkanu.

Mi, stanovnici Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Severne Makedonije i Srbije jednako smo izloženi zagađujućim materijama u vazduhu bez obzira na uzrast, pol, veru, naciju ili jezik kojim govorimo i ujedinjenjeni u solidarnoj borbi nastavićemo da zahtevamo čist i zdrav vazduh za sve nas.

Nadovezujući se na postignute rezultate, mi, organizacije koje su vodile kampanju “Ujedinjeni Balkan za čist vazduh”, odlučile smo da je podignemo na viši nivo i transformišemo u regionalnu mrežu. Kao i kampanja, mreža će biti otvorena za sve organizacije posvećene ovoj solidarnoj borbi za čist i zdrav vazduh za sve nas.

Povezani članci

Brnabić sa NKEU: Srbija spremna za poglavlje o ekologiji

EWB

Ulaganje u energetsku efikasnost u Srbiji

EWB

Plan da se Poglavlje 27 o ekologiji otvori na jesen

EWB