fbpx
European Western Balkans
Bezbednost

Svih 29 članica NATO-a potpisalo Protokol o pristupanju sa Skopljem

Nikola Dimitrov i Jens Stoltenberg sa stalnim predstavnicima; Foto: NATO

BRISEL – Stalni predstavnici 29 zemalja članica NATO-a danas su potpisali Protokol o pristupanju sa Skopljem. Ceremonija se održala u NATO sedištu u prisustvu ministra spoljnih poslova Makedonije, Nikole Dimitrova.

Tokom zajedničke konferencije za novinare, generalni sekretar NATO-a Jens Soltenberg je čestitao Skoplju i Atini za pokazivanje posvećenosti i hrabrosti u postizanju sporazuma o imenu.

„Sada možemo gledati ka budućnosti. Kada naši Saveznici ratifikuju protokol, Skoplje će postati 30. članica saveza. Članstvo će vam dati mesto u Severoatlantskom savetu. Imaćete jednak glas u donošenju zajedničkih odluka,” rekao je Soltenberg.

Podsetio je da Severna Makedonija doprinosi NATO misiji u Avganistanu, promoviše regionalnu saradnju u jugoistočnoj Evropi i takođe sprovodi velike reforme.

Soltenberg je takođe ukazao da će Severna Makedonija učestvovati u NATO sastancima kao posmatrač.

„Radujemo se što ćemo dočekati ministarku odbrane Radmilu Šekerinsku već sledeće nedelje i što ćemo pozvati premijera Zaeva da prisustvuje sastanku lidera. Drago mi je što ću najaviti da će se  sastanak lidera održati decembra u Londonu. London je bio naše prvo sedište 1949. godine, tako da je to idealno mesto da se obeleži 70. godišnjica”, rekao je Soltenberg i dodao da je da današnje potpisivanje Protokola o pristupanju pokazuje šta diplomatija i državništvo mogu učiniti.

U svom obraćanju novinarima, ministar spoljnih poslova Makedonije Nikola Dimitrov je rekao da je ovo veliki dan za njegovu zemlji i da su pre današnjeg potpisivanja imali 18 ciklusa Akcionog plana za članstvo (MAP).

„Istorija se jednostavno ne dešava samostalno, već vi morate da uradite nešto. Hteo bih da odam priznanje vođstvu premijera Zaeva i premijera Ciprasa. Lakše je bilo ne činiti ovo, i ni u kom slučaju istorijsko pomirenje nije bilo izvesno. Nije bilo čak ni verovatno. Lakše je bilo sedeti u rovovima istorije. Lakše je bilo postizati političke poene održavanjem spora. Ali ono što su se oni usudili da učine jeste da investiraju politički kapital da bi beneficirali dva naroda iz dve države, ceo region i NATO kao porodica i savez“, izjavio je Dimitrov.

Naveo je da će se nastaviti sa reformama u oblastima vladavine prava, obaveštajnog sektora i modernizacije odbrane.

Dimitrov je takođe ukazao da putovanje nije gotovo. Makedonija se raduje ratifikaciji Protokola o pristupanju svih 29 zemalja članica. „Ono što je važno za nas, to da nećemo sami hodati. I stojimo pored 29 saveznika, NATO članica, spremni da preuzmemo obaveze koje proističu iz članstva u NATO-u“, zaključio je Dimitrov.

Povezani članci

Holandska ambasada preuzela ulogu kontaktne ambasade NATO-a u Srbiji

EWB

Reakcije NATO-a i SAD na usvajanje zakona o oružanim snagama Kosova

EWB

2BS Forum: Ulazak CG u NATO značajan za Crnu Goru i region

EWB