fbpx
European Western Balkans
Ekonomija i Biznis

Svilanović: Jedinstveno ekonomsko tržište deo puta ka EU

Goran Svilanović; Foto: Univerzitet u Gracu

PODGORICA – Stvaranje ekonomskog područja na Zapadnom Balkanu planirano je samo pod uslovom da bude deo procesa pridruživanja Evropskoj uniji (EU), poručio je generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju (RCC), Goran Svilanović, istakavši da rezerve prema toj ideji nema samo Crna Gora.

Ideja predsednika Srbije Aleksandra Vučića o formiranju jedinstvenog tržišta u regionu naišla je na kritike u Crnoj Gori, jer će, prema oceni stručnjaka, usporiti evropske integracije.

Svilanović kaže da je RCC poslao Evropskoj komisiji (EK) višegodišnji akcioni plan za stvaranje ekonomskog područja na Zapadnom Balkanu.

“Međutim, sve ovo što je stavljeno na sto, stavljeno je pod tri uslova: prvi da zaista doprinosi ispunjavanju onoga što su države predale EK kao ekonomski program; drugo – da sve ovo što se dogovara bude deo procesa pridruživanja, što znači da ubrzava proces pridruživanja individualnih zemalja i treće – da se ovim ni na koji način ne menja proces pridruživanja ni strategija”, rekao je Svilanović za podgoričku Pobjedu.

On je dodao da, osim Crne Gore, rezerve imaju i druge države jer ne žele bilo kakav dogovor koji bi zamenio proces pridruživanja EU.

Crnogorski stručnjaci, naime, protive se formiranju zajedničkog tržišta jer smatraju da je to politički, a ne ekonomski projekat i predstavlja, kažu, svojevrsno odlaganje integracija.

Podsećamo da je prošle sedmice evropski komesar za politiku susedstva i pregovore o proširenju Johanes Han tokom posete Beogradu izjavio da je ideja predsednika Srbije Aleksandra Vučića o formiranju jedinstvenog tržišta u regionu sjajna, jer će obezbediti veću privlačnost za investicije.

Povezani članci

Informaciono društvo: Usklađivanje sa EU propisima od višestrukog značaja za društvo

Emina Muminović

Bečki ekonomski razgovori sa fokusom na Srbiju

EWB

Srbija bi trebalo da raskine trgovinske sporazume do ulaska u EU

EWB