fbpx
European Western Balkans
Region

Svilanović: Ne treba se plašiti dijaloga

Goran Svilanović; Foto: Univerzitet u Gracu

BEOGRAD – Generalni sekretar saveta za regionalnu saradnju Goran Svilanović smatra da je odnos Beograda i Prištine jedno od najvećih političkih pitanja u pregovaračkom procesu sa Evropskom unijom, ali da ni Srbi ni Albanci ne treba da se plaše dijaloga.

“Istina je da je jedno od najvećih političkih pitanja u procesu pregovora upravo odnos Beograda i Prištine. Dosadašnje poruke od zvaničnika evropskih institucija, kao i od nekih od ključnih evropskih političara, ne govore o formalizaciji nezavisnosti. Obostrano prihvatljivo rešenje tražićemo svi zajedno, i Beograd i Priština i Evropska unija, unutar dijaloga u Briselu”, rekao je Svilanović za Blic.

On smatra da od dijaloga ne bi trebalo da strepe ni Albanci ni Srbi, jer je do sada pokazano da su obe strane u stanju da postignu dogovor.

“Ne mislim da bilo ko treba da strepi od dijaloga, ni Srbi ni Albanci. Naprotiv, do sada su pokazali da su u stanju da dogovore postignu i nadam se da će svi elementi onoga što je do sada dogovoreno biti i ispunjeni. To bi znatno ohrabrilo sve da dijalog nastave. Nestrpljenje postoji, ali ono nije najbolji saveznik, pogotovo što je dijalog za sve nas deo pristupnih odgovora sa EU”, navodi Svilanović.

Kako on navodi, na ličnom iskustvu je naučio da ne licitira o datumima, odgovarajući na pitanje Blica o tome kada vidi Srbiju u EU.

“Nešto zavisi od nas, a nešto od zemalja članica EU. Mislim da je najveći saveznik Srbije u pregovorima Evropska komisija i komesar Johanes Han. I zato bi trebalo da iskoristimo sve što nam je pruženo, i sredstava, ali i tehničku i stručnu podršku, i da nekoliko narednih godina iskoristimo da pregovarački proces završimo na tehničkom nivou”, kaže Svilanović za Blic.

Svilanović navodi da bi cilj Srbije trebalo da bude da okonča pregovore i ispuni sve tehničke uslove do kraja mandata ove evropske komisije i da bude spremna za politički deo dogovora, čim bude formirana naredna komisija.

Prema njegovim rečima, trebalo bi da uradimo ono što je do Srbije, uz podršku koju Srbija ima u EU, a kada bude formirana nova Evropska komisija, tj. ako ceo tehnički deo pregovora bude završen, znači će da Srbija izgledati drugačije nego danas i u ekonomskom i političkom smislu.

Upitan koliko se odmaklo u odnosima sa okolnim državama, on je rekao da Srbija ima dobre i stabline odnose sa svima u okruženju.

“U prethodnih nekoliko godina vidno smo poboljšali ekonomsku saradnju i tu želim da pohvalim sve što radi predsednik Privredne komore Srbije, Marko Čadež. Očigledno je da ima punu političku podršku, što znači da postoji svest o tome koliki je prostor za privredu Srbije u trgovini sa susedima, kao i koliko možemo zajedno s njima da postignemo na trećim tržištima. Rezultat takvog pristupa, između ostalog, videli smo i u Trstu, kroz osnivanje Komorskog investicionog foruma zapadnog Balkana”, rekao je Svilanović.

Povezani članci

Samit zemalja regiona u Sarajevu zbog Hrvatske

EWB

Rama za WSJ: Snažno ću podržati regionalnu ekonomsku zonu

EWB

Zapadnom Balkanu od Svetske banke 150 miliona dolara

EWB