fbpx
European Western Balkans
Politika

Svilanović: Pitanje granice između Srbije i BiH rešivo

Goran Svilanović; Foto: Univerzitet u Gracu

SARAJEVO – Generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju Goran Svilanović izjavio je, uoči trilateralnog sastanka Srbije, BiH i Hrvatske u Mostaru, da je Srbija po pitanju rešavanja granica između Srbije i BiH fleksibilna i spremna da sa nekoliko konkretnih predloga pomogne.

“Vodio sam pregovore o granici sa BiH. To nije tako komplikovano pitanje ukoliko se svi u BiH dogovore. Mislim da je tu Srbija fleksibilna i da je spremna sa nekoliko različitih konkretnih predloga da pomogne rešavanju”, rekao je Svilanović.

On je za RTS ukazao da je trenutno situacija možda nezgodna jer u BiH predstoje izbori.

“Kada su izbori ništa veliko ne možete da rešite, tako da možda sačekamo da taj trenutak u BiH prođe. Granicu je moguće dogovoriti, tu nemam nikakvu dilemu”, istakao je Svilanović.

Odgovarajući na pitanje da li očekuje da posle deset godina izbori budu održani i u Mostaru, Svilanović je rekao da mu nije prijatno da komentariše te teme, koje su nacionalne i vezane za BiH.

“To je politički proces. Ja znam koja je pozicija jednog od naroda, potrebno je da se druga dva naroda saglase sa tim. Mislim da su svi u BiH zainteresovani, međunarodna zajednica takođe, da ti izbori budu održani jer bi to značilo da smo na tragu nekog dogovora i rešavanja unutrašnjih odnosa u BiH”, naglasio je Svilanović.

Govoreći o tome da li je moguće da bude sproveden moratorijum na teme iz prošlosti, što je inicirao predsednik Srbije Aleksandar Vučić u odnosima sa Zagrebom, Svilanović je rekao da je to “možda potrebno zbog toga što nekada ne vidite koliko su vam važni ekonomski interesi, zato što se stalno vraćate unazad”.

Povezani članci

Nova poglavlja do kraja godine

EWB

Savet ministara EU: Srbija nedovoljno brzo napreduje u oblasti vladavine prava

EWB

Ker-Lindzi: Što više izazova EU upućuje Srbiji, jače je gura u kineske i ruske ruke

EWB