fbpx
European Western Balkans
Region

Svilanović: Potcenjena uloga civilnog društva na Zapadnom Balkanu

Goran Svilanović; Foto: Univerzitet u Gracu

SARAJEVO – U Sarajevu je danas otvoren 6. Forum civilnog društva Zapadnog Balkana koji je organizovao Evropski ekonomsko-socijalni odbor (EESC) u saradnji sa Savetom za regionalnu saradnju (RCC), a najvažnije teme ovog skupa su organizacija civilnog društva u promovisanju održivog rasta i zapošljavanja, migracije, sloboda izražavanja i medija, kao i prava i osnaživanje žena.

“Za snažnu i uspešnu ekonomiju potrebno je snažno i vitalno civilno društvo. Civilno društvo mora da ima pravo glasa kada se radi o reformisanju i razvoju naših društava,” rekao je Generalni sekretar RCC-a Goran Svilanović na otvaranju Foruma.

Sekretarijat RCC je u saopštenju prosleđenom medijima naveo da je Svilanović kazao da “postoje mnogi dokazi koji ukazuju na to da se uloga civilnog društva na Zapadnom Balkanu još uvek potcenjuje”.

“Međutim, svi imaju koristi od osnaženog, proaktivnog i nezavisnog civilnog društva. U ovom kontekstu, srećan sam što vidim da je Forum civilnog društva Zapadnog Balkana postao relevantna platforma za rad, koja olakšava civilni i socijalni dijalog unutar regiona, doprinoseći tako procesu evropskih integracija Zapadnog Balkana”, naveo je on.

Zaključio je obraćanje rekavši da će “RCC, podržavajući nastojanja ekonomija Zapadnog Balkana u pravcu pristupanja EU, nastaviti da neguje otvoren, transparentan i redovan dijalog sa civilnim društvom, promovišući tako učešće građana u izradi javnih politika”.

Predsednik EESC-a Jorgos Dasis rekao je da proces evropskih integracija ne podrazumeva priključenje nekoj ekonomskoj organizaciji, nego učešće u jednom telu zasnovano na solidarnosti, uz garantovanje svih oblika sloboda – slobode izražavanja, kretanja, govora itd.

Dasis je dodao da EESC podržava članstvo svih evropskih zemalja u EU, uključujući ovaj region.

Savetnik za ljudska prava pri Delegaciji EU u Bosni i Hercegovini Olaf Deusen kazao je da “što su snažnija civilna društva unutar i izvan Evrope, snažnije su i demokratske institucije”.

“Isto se odnosi i na Zapadni Balkan” naglasio je Deusen i podvukao da Evropska komisija ohrabruje vlade da uključe civilno društvo i da im pruže podršku u izgradnji kapaciteta.

U saopštenju stoji da su najvažnije teme na dnevnom redu 6. izdanja Foruma civilnog društva Zapadnog Balkana uloga organizacija civilnog društva u promovisanju održivog rasta i zapošljavanja, migracije na Zapadnom Balkanu, sloboda izražavanja i medija, kao i prava i osnaživanje žena.

Navodi se da se od učesnika očekuje da se usaglase i usvoje finalnu izjavu sa preporukama organizacija civilnog društva u vezi sa temama koje se raspravljane na Forumu, na kojem se okupilo više od 100 predstavnika civilnog društva iz EU i sa Zapadnog Balkana, predstavnici institucija EU, međunarodnih organizacija i vlada iz regiona.

Mogućnost da civilno društvo doprinese Berlinskom procesu otvorena je na Forumu civilnog društva u Beču 2015. godine, u čijoj organizaciji je učestvovao RCC – a ta inicijativa je nastavila svoju evoluciju i postala sastavni deo Berlinskog procesa. Danas su organizacije civilnog društva iz regije zastupljene u ovom procesu i imaju mogućnost da daju direktan doprinos i sarađuju sa relevantnim vladama na pripremi preporuka, stoji u saopštenju.

Povezani članci

U Sarajevu sutra sastanak ministara Zapadnog Balkana

EWB

Albanija: Postignut dogovor o parlamentarnim izborima

EWB

Avaz: EU priprema najmanje dve milijarde evra pomoći za ZB

EWB