fbpx
European Western Balkans
Pregovori

Svilanović: Ulazak Crne Gore u EU bio bi odličan za Srbiju

Goran Svilanović; Foto: Univerzitet u Gracu

BEOGRAD – Generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Goran Svilanović rekao je da se nada da je topli prijem Crne Gore u Evropskom parlamentu znači i podšku za skori prijem te države u EU, kao i da bi to bila odlična vest i za Srbiju.

Komentarišući buran aplauz koji je predsednik Crne Gore Milo Đukanoviću dobio u Evropskom parlamentu, Svilanović je za dnevni list Danas izjavio da je to jedna od naznaka da je Crna Gora prva sledeća članica EU.

On je podsetio da su Srbija i Crna Gora viđene kao naprednije od ostalih u procesu pregovora i da je Crna Gora otvorila pregovore za 31 od ukupno 33 poglavlja

Svilanović ipak dodaje da sa prognozama o prijemu ili o mogućem datumu treba biti oprezan, “jer će o tome odluku donositi poslanici narednog saziva Evropskog parlamenta i konačno vlade zemalja članica, znači neki budući Evropski savet”.

Svilanović je takođe ocenio da  posle samita u Sofiji treba biti veoma oprezan u pominjanju bilo koje godine, jer je tamo prihvaćen stav prvo reforma same EU, pa tek odlučivanje o mogućnosti proširenja.

“Do tada nam valja rešavati otvorena pitanja najvećeg značaja koja opterećuju i transformaciju naših društava i unutrašnje reforme, uspostavljanje pravne države i ekonomski razvoj, a još posebno opterećuju pregovore sa EU”, kazao je Svilanović.

On je ocenio da je Đukanović u Evropskom parlamentu “održao veoma zanimljiv govor koji je dotakao razne teme od značaja za EU, region u kojem živimo i naravno, njegovu zemlju, Crnu Goru”, kao i da se ne može znati kada će i kojim redom zemlje našeg regiona biti konačno primljene u članstvo EU, “kao što ne mogu znati ni kako će tačno ta buduća EU izgledati, kako će biti organizovana i kakvo ćemo mesto u njoj imati”.

Pre tri dana šef Evropskog parlamenta Antonio Tajani u razgovoru sa Đukanovićem je poručio da “stabilnosti Evrope nema bez stabilnog Balkana, i zato su joj potrebni pouzdani partneri kao što je Crna Gora”, saopštio je Đukanovićev kabinet.

Povezani članci

Fabrici: Liderska uloga Srbije u regionu za EU integracije

EWB

Miščević o prednostima otvaranja poglavlja 6 i 30

EWB

Kuburović i Kalavera o Poglavlju 23

EWB