fbpx
European Western Balkans
Ekonomija i Biznis

Svilanović za N1: Formiranje regionalne ekonomske zone ide sporo

Goran Svilanović; Foto: Univerzitet u Gracu

BEOGRAD – Goran Svilanović iz Saveta za regionalnu saranju, izjavio je za emisiju “Novi Dan” na N1, da postoji podrška za regionalnu ekonomsku zonu, ali da je čitav proces spor. Govoreći o Kopaonik biznis forumu, on je izjavio da su teme koje dominiraju digitalizacija, ravnopravnost žena, život i zdravlje ljudi i kreativne tehnologije.

Govoreći o porukama predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić sa Biznis foruma na Kopaoniku, Svilanović je ocenio da su poruke bile koncentrisane na ono što je vlada uradila prethodnih godina, kao i na prioritete u narednom periodu.

“Njena ključna poruka je bila da smo se pre nekoliko godina poredili sa jednom grupom zemalja koja je u našem neposrednom okruženju, a da smo sada spremni da pogledamo malo oko sebe”, rekao je Svilanović.

On je mišljenja da je suština Biznis foruma na Kopaoniku poslednjih godina je da dođe do dijaloga između vlade i poslovne zajednice i dodaje da problem dijaloga ne utiče samo na političku scenu Srbije nego i zemalja u okruženju i dodaje da je događaj na Kopaniku prilika da se iskažu različita mišljenja.

Svilanović ističe da, kad je reč o ekonomskoj fiskalnoj stabilizaciji i makroekonomskim brojkama, EU poštuje i ceni rezultate Srbije, ali je šef Delegacije EU Sem Fabrici ponovio da ima problema kad je u pitanju vladavina prava, reforma pravosuđa, borba protiv organizovanog kriminala, borba protiv korupcije i sloboda medija.

Odgovarajući na pitanje o izjavi nekadašnjeg ministra finansija Dušana Vujovića da će Srbiji trebati vek i po da dostigne standarde EU, Svilanović je rekao da je činjenica da je potreban veliki posao da se uradi da bismo mogli da se poredimo po ekonomskom rastu i životnom standardu sa zemljama koje vode Uniju.

Govoreći o taksama koje je Kosovo uvelo, Svilanović kaže da je to ilustracija kako CEFTA funkcioniše i da svake godine ima puno problema oko netarifnih barijera. On ističe da je poručeno da je vreme ključni faktor.

“Ili će se u narednih godinu, dve dogovoriti regionalna ekonomska zona, što podrazumeva uklanjanje netarifnih barijera, ili će se tražiti drugi način. Bili su vrlo oštri i poslali jasnu poruku frustracije poslovne zajednice zbog neusklađenosti sa raznih strana granice unutar zone koju hoćemo zajedno da formiramo. Ili će se CEFTA menjati na način da bude funkcionalna i da ima mehanizam koji rešava sporove”, kaže Svilanović.

Svilanović smatra da dok se ne reši sporazum sa Kosovom, Srbija se neće baviti pitanjima koja su životno važna za svaku zemlju – vladavina prava, sloboda medija i borba protiv kriminala.

Povezani članci

Finansijska pomoć države bila je blagovremena, ali ne i targetirana

EWB

Skup u EP: Politička stabilnost je ključna za privredni rast

EWB

Bečki ekonomski forum: Ekonomija treba da upravlja politikom Zapadnog Balkana

Emina Muminović