fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Region

Svoboda: Kad bi zajedno u EU Srbija, Crna Gora, Albanija…

Hanes Svoboda; Foto: Evropski parlament

BEOGRAD –  Bivši predsedavajući Socijaldemokrata Evrope u Evropskom parlamentu Hanes Svoboda uveren je da će Srbija biti članica EU i ocenjuje da bi bilo dobro kada bi Srbija sa Kosovom, Albanija i Crna Gora zajedno bile primljene u članstvo Unije u narednih pet godina.

“Onda bi valjda došlo do napretka po pitanju Makedonije, a povećao bi se i pritisak na Bosnu i Hercegovinu da sprovede reforme”, rekao je Svoboda na prvom u nizu razgovora u okviru projekta „Turneja po Evropi“, nevladine organizacije European Western Balkans i Fondacije Fridrih Ebert.

Prema njegovim rečima, za EU i sam zapadni Balkan bi bilo dobro da više zemalja zajedničkim naporima ide ka ispunjavanju uslova i sprovođenju reformi, ali sumnja, kaže, da je to realno.

Ukazao je da ne treba polaziti od teze da je članstvo u EU obavezno za Srbiju:

“Članstvo nije nešto čemu mora da se teži”, rekao je.

„Međutim, ako Srbija želi da promoviše evropski napredak onda će joj članstvo u Uniji pomoći. Možete graditi puteve i železničke pruge između Beograda i Budimpešte i imati veze sa Pirejom, ali oni nisu dovoljni ako se ne modernizuje ostatak privrede“, rekao je Svoboda.

On je dodao da ni Unija nije kompletna bez Srbije.

„Mogu i EU i Srbija da žive bez članstva, ali naravno članstvo Srbije u Uniji bi bilo bolje po bezbednost, stabilnost, mir, i naravno, kada je reč i o migraciji, po Evropu“; uveren je austrijski političar.

Ukazao je i da je Srbija bliža modernoj industriji i društvu od ostalih zemalja regiona.

Kada je reč o demokratiji u Srbiji Svoboda je kazao da je važno da se prepozna da zemlje moraju imati snažno rukovodstvo i lidera, ali to ne sme biti u suprotnosti sa slobodnim medijima i slobodama društva.

„Liderstvo ne znači da mala grupa odlučuje šta treba da se radi i mala grupica samo sledi. To nije dobro ni za lidere. Neophodno je da se uvere ljudi u svrsishodnost praćenja zadatog puta“, rekao je ausrijski političar.

Ukazao je i na značaj borbe protiv korupcije.

„Korupcija sprečava razvoj ekonomije. U svim zemljama postoji korupcija, i u Austriji, ali pitanje je kako da ona ne prevagne i kako se vodi borba protiv nje“, istakao je.

Kada je reč o odnosima Srbije sa Rusijom objasnio je da je protiv politike uslovljavanja.

„Nisam protiv tih veza, jer i Austrija skeptično gleda na sankcije. Istovremeno, treba imati u vidu šta bi to Srbija dobila uvođenjem sankcija, pošto treba još vremena za njen prijem u članstvo EU. Međutim, kada postanete članica morate da sledite zajednička pravila“, podvukao je Svoboda.

On, međutim, kaže i da Rusija nije uspešan model koji treba slediti, jer i ta zemlja nije dovoljno investirala u modernizaciju privrede, već ekonomija zavisi od nafte i gasa.

Što se tiče predloga uspostavljanja ekonomske zajednice na Balkanu rekao je da je to dobro ako se koncept shvati kao nešto što može pomoći na putu do članstva EU, ali ako postoji osećaj da je to zamena za članstvo onda je loše.

Kao nekadašnji izvestilac Evropskog parlamenta za Hrvatsku Svoboda je kazao da je bilo važno na putu u EU za Hrvatsku da postoji vlada koja ozbiljno shvata reforme, pre svega pravosuđa.

„Video sam mnogo ministara koji nisu ozboljno shvatali posao. Bilo je od velikog značaja što su u vladu primili srpsku manjinu, jer je bilo jasno da moderna Hrvatska mora da prihvati srpsku manjinu kao sastavi deo države“, objasnio je on.

Svoboda: Kontinuitet da, ali i – nove ideje

BEOGRAD – Bivši predsedavajući Socijaldemokrata Evrope u Evropskom parlamentu Hanes Svoboda izjavio je večeras da od nove srpske vlade Ane Brnabić očekuje – nove inicijative.

„Vlada ne treba da nastavi samo ono što je rađeno, već da ima nove incijative i ciljeve”, rekao je austrijski političar koji u Beogradu boravi radi učešća na panelu u organizaciji Fridrih Ebart Fondacije.

Radi se, kaže, o vladi sa jasnom većinom i podrškom predsednika, pa neće moći da kaže da ih on blokira.

Zato vlada treba transparentno da kaže koji su ciljevi i šta može da ispuni u svom mandatu, zaključio je Svoboda.

Povezani članci

Ivanić: Neće BIH skoro u NATO

EWB

Skat: Raspravljati o NATO jedino činjenicama

EWB

Brnabić u Podgorici na Samitu Američko-jadranske povelje

EWB