fbpx
European Western Balkans
Politika

SzS: Odazvaćemo se ako nas pozove EP; PSG: EU pokazala da poštuje građane

Narodna skupština Republike Srbije; Foto: Wikimedia Commons

BEOGRAD – “Ako nas Evropski parlament pozove na razgovore o izbornim uslovima – doći ćemo, ako nas pozove predsednica Skupštine – nećemo”, rekao je za N1 predsedavajući Saveza za Srbiju Boško Obradović.

U saopštenju SzS se navodi da je inicijativa Dejvida Mekalistera, predsedavajućeg Spoljnopolitičkim odborom Evropskom parlamenta, dobrodošla ali zakasnela za izbore koji se najavljuju za mart 2020.

“Posredovanje u dijalogu ne odlaže kampanju za bojkot i ne menja odluku o neučestvovanju na lažnim izborima najavljenim za mart“, objavili su iz Saveza za Srbiju.

Oni su istakli da od formulisanih preporuka Stručnog tima protesta “1 od 5 miliona“ neće odustati, a da ih na to obavezuje potpisani Sporazum sa narodom. Ukoliko se ti zahtevi ne prihvate, SzS će bojkovati predstojeće parlamentarne izbore.

PSG poziva opozicione partije da učestvuju u dijalogu

“Smatramo da je Evropska unija pokazala poštovanje prema građanima Srbije uvažavanjem i podrškom predlogu koji je u ime PSG predsednik Sergej Trifunović uputio Dejvidu Mekalisteru“, poručili su iz Pokreta slobodnih građana, pozdravljajući ovakvu inicijativu Evropskog parlamenta.

Oni pozivaju sve opozicione partije, iako su neke od njih, okupljene oko SzS najavile bojkot, da učestvuju u dijalogu posredovanom EP, ukoliko do njega dođe.

“PSG ostaje dosledan borbi za fer i demokratske izbore i poštovanju Sporazuma sa narodom kojim smo se na tu borbu obavezali i pozivamo sve opozicione organizacije da se uprkos ranije proglašenom bojkotu uključe u dijalog“, naveli su iz Pokreta slobodnih građana.

Ranije danas predsednica Skupštine Maja Gojković izjavila je da je angažman Evropskog parlamenta dobrodošao, te da je okviran datum za dijalog 9. i 10. oktobar. Nije se izjasnila o učešću vanparlamentarne opozicije.

Povezani članci

Stejt department: U Srbiji brojni izazovi u domenu ljudskih prava

EWB

Rot: Važno je da Zapadni Balkan ne bude zanemaren kao tema

EWB

Miščević sa Žiofreom: Članstvo Srbije u EU strateški cilj

EWB