fbpx
European Western Balkans
Politika

SzS i PSG otkazuju skupove zbog koronavirusa; Dveri traže odlaganje izbornog procesa zbog neregularnosti

Predstavnici opozicija sa evropskim poslanicima; Foto: Twitter/SavezZaSRB

BEOGRAD – Savez za Srbiju (SzS) i Pokret slobodnih građana (PSG), koji su najavili bojkot predstojećih parlamentarnih izbora, odlučili su da od danas do daljeg otkažu sve skupove planirane u kampanji bojkota zbog opasnosti od širenja koronavirusa, dok Dveri traže da se ceo izborni proces odloži “ne samo zbog virusa, već pre svega zbog neregularnosti koje su uočene i pre samog dana raspisivanja izbora”. O tome izveštavaju N1Tanjug.

SzS je predložio Vladi Srbije mere za koje smatra da će zaštiti stanovnike od potencijalne zaraze virusom Covid-19, među kojima je i zabrana javnih okupljanja na otvorenom i u zatvorenom prostoru.

Traže i da se propišu obavezu potpune kućne izolacije ljudi koji dolaze iz zaraženih područja, privremeno zatvore sve predškolske i školske ustanove i fakultete na minimum tri nedelje, kao i da se obezbedi kontrolisano snabdevanje maskama, pre svega zdravstvenih radnika, zaposlenih na graničnim prelazima kao i svih ostalih primarno ugroženih kategorija stanovništva.

SzS navodi i da bi svim preduzećima trebalo preporučiti da omoguće zaposlenima da rade od kuće u narednom periodu.

Iz SzS pozivaju Vladu da izradi ekonomski plan za pomoć kompanijama i zaposlenima koji će pretrpeti posledice koronavirusa koji bi, prema njihovom mišljenju, trebalo da se bazira na smanjenju opterećenja na zarade u narednom periodu, usmeravanju sredstava planiranih za infrastrukturne projekte na pomoć ljudima koji će ostati bez posla, nabavku neophodne medicinske opreme i sredstava za zaštitu, uvođenju stroge kontrole cena potencijalno deficitarnih proizvoda, te povećanju plata lekara i medicinskog osoblja.

Pokret slobodnih građana takođe je saopštio da neće učestvovati u javnim okupljanjima, protestima, tribinama i ostalim aktivnostima u okviru kampanje bojkota u Srbiji, sve dok traje opasnost od daljeg širenja koronavirusa u Srbiji.

Ocenjuju da je to jedina odgovorna odluka za političku organizaciju i pozivaju predstavnike vlasti da, kako navode, promene ponašanje i postave se odgovorno u vezi sa koronavirusom, uz ocenu da su se do sada ponašali “skandalozno”.

Lider pokreta Dveri, koji je deo SzS, Boško Obradović smatra da ceo izborni proces u Srbiji treba odložiti zbog opasnosti širenja koronavirusa, ali i, kako navodi, neregularnosti koje su uočene i pre raspisivanja izbora.

Povezani članci

EU: Ne postoji nikakav “non pejper” o prekrajanju granica na Zapadnom Balkanu

EWB

Hrvatsko jačanje prisustva u KFOR-u izazvalo tenzije u regionu

EWB

Antonijević: Postoje početni koraci, brojne preporuke OEBS-a i dalje nisu ispunjene

EWB