fbpx
European Western Balkans
Politika

SzS i PSG sa predstavnicima EPP: Dijalog bez rezultata, nema uslova za fer izbore

Lutovac, Stefanović, Jeremić, Zelenović i Obradović; Foto: Tanjug / Tanja Valić

BEOGRAD – Predstavnici Saveza za Srbiju (SzS) i Pokreta slobodnih građana (PSG) izjavili su da su na današnjem sastanku sa članovima delegacije Evropskog parlamenta (EP) izneli stav da dosadašnji dijalog uz posredovanje EP nije dao rezultate i da u Srbiji nema uslova za održavanje fer izbora, kao i da njihove stranke ostaju dosledne svojim stavovima o bojkotu izbora i učešću u dijalogu o izbornim uslovima.

Predsedavajući SzS-a i predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić rekao je posle sastanka sa predsednikom grupe Evropske narodne partije (EPP) Manfredom Veberom i izvestiocem EP za Srbiju Vladimirom Bilčikom, da će SzS nastaviti da razgovora sa evropskim posrednicima, ali da neće učestvovati u međustranačkom dijalogu koji se vodi u parlamentu.

“Ne nameravamo da prekinemo naše međunarodne kontakte, iako nismo naročito optimistični kada je reč o rezultatima, jer ne vidimo kod vlasti baš nikakvu spremnost da promeni svoj stav”, rekao je Jeremić novinarima posle sastanka u sedištu Delegacije EU u Srbiji.

Dodao je da SzS ostaje pri odluci da neće učestvovati na parlamentarnim izborima na proleće sledeće godine, a na pitanje šta na to kažu evroparlamentarci, Jeremić je kazao da su ih saslušali i da “razumeju njihov stav”.

Upitan da li predstavnici EP insistiraju da SzS promeni odluku o bojkotu, Jeremić je rekao da “to vreme još nije došlo” i da očekuje da će se u narednim nedeljama evroparlamentarci biti sve zainteresovaniji da dođe do promene te odluke.

“Ali, SzS to neće učiniti”, ponovio je Jeremić.

Predstavnik PSG-a Natan Albahari rekao je da su predstavnici te stranke delegaciju EP informisali o trenutnom stanju u Srbiji, kada je reč o medijima i vladavini prava, i o tome da, kako je kazao, dosadašnji dijalog nije dao rezultate.

Petar Miletić i Natan Albahari; Foto: Tanjug / Tanja Valić

Najavio je da će, za razliku od SzS-a, PSG učestvovati u trećoj rundi međustanačkog dijaloga uz posredovanje EP sledeće sedmice, iako u toj stranci, kaže, nisu optimistični da će to dovesti do ozbiljnih promena.

‘”Želimo da se proces završi do kraja, pa ćemo videti kako će PSG nastupiti posle treće runde dijaloga”, naveo je Albahari.

Povezani članci

Da li je 92% za predsednika Islanda isto što i 60% za SNS?

EWB

Joksimović: Izveštaj Evropske komisije biće orijentir novoj Vladi Srbije

EWB

Linkevičijus: Sve manje sledite EU u odnosu prema Rusiji

EWB