fbpx
European Western Balkans
Politika

Tabloidi najavili raspad SAD: Kako su provladini mediji izveštavali o protestima u Vašingtonu?

Protesti u SAD; Foto: FoNet

BEOGRAD – Amerika je na ivici građanskog rata, a nemiri u Vašingtonu mogu se porediti sa 5. oktobrom i nedavnim protestima u Srbiji u julu, neki su od naslova u domaćim provladinim tabloidima kojima su se opisala dešavanja u Vašingtonu, 6. januara, kada su pristalice odlazećeg američkog predsednika Donalda Trampa probile barikade i ušle u zgradu Kongresa.

Od više stotina tekstova koje su domaći tabloidi objavili na temu dešavanja u Vašingtonu, ali i događaja koji su usledili nakon toga, najmanji broj njih bavio se činjenicama. Dominirali su antievropski i antiamerički narativi, a o događajima u Vašingtonu se pisalo kroz prizmu domaće političke situacije.

Navodi se da „američka demokratija puca po šavovima i da je zamalo izbegnuta klanica u Kapitolu“ kao i da su „SAD počele da se raspadaju“.

Tema koja se tih dana provlačila u velikom broju tabloida jeste “balkanizacija Sjedinjenih Američkih Država”, uz predviđanja da “niču Republika Teksas, Pacifička unija, Nova Engleska i Američka unija”, koje će biti samo neke od država koje će nastati na prostoru današnje Amerike. To je predstavljeno kao britansko proročanstvo za SAD, a “balkanizacija” kao novo ime američkih razjedinjenih nacija uz upozorenje da ih čeka rat i krvoproliće.

Antifa, MAGA ili FBI?

U mnogobrojnim tekstovima domaćih tabloida diskutovalo se o tome ko stoji iza “napada na Kapitol”. Nekoliko tabloida prenelo je Trampove izjave u kojima on optužuje pokret Antifa za nerede u Vašingtonu, ali i izjave drugih američkih zvaničnika da su za demonstracije odgovorni pripadnici pokreta MAGA, odnosno Trampove pristalice.

Međutim, ono što je ostalo nejasno jeste kako su tabloidi predstavili ulogu FBI. Od toga da je FBI znala da se planiraju neredi, da je FBI organizovala nerede u Vašingtonu do toga da FBI štiti američki narod od narednih mogućih demonstracija 20. januara kada će biti inaugurisan novi predsednik Amerike Džo Bajden.

“FBI znao da će se desiti haos u Kapitol Hilu: Idite tamo spremni za rat” i “Šokantne informacije. Iza nameštanja izbora u Americi i juriša na Kapitol stoji FBI” bili su samo neki od naslova.

Takođe, u više desetina tekstova najavljuje se “haos širom Amerike”, “oružani sukobi i pobuna” i “najveći unutrašnji sukob od Građanskog rata” ukoliko se smeni Tramp, na šta navodno upozorava FBI.

Osim toga, nisu izostali ni senzacionalistički naslovi da je Amerika kao bure baruta uoči inauguracije Bajdena, kao i da je “strah okovao Ameriku” pred ovaj događaj.

„Sam protiv svih“

Da je Tramp sam protiv svih i da su mu prijatelji, porodica, politički saveznici, ali i kompanije okrenuli leđa, jedan od narativa koji dominira u domaćim tabloidima.

Distanciranje korporativne Amerike, republikanaca, ali i “pakleni plan demokrata da Trampa smeste u ludnicu” jeste sadržaj tekstova koji je ispunjavao tabloide nakon 6. januara.

Osim toga, pisalo se o tome da su republikanci izdali Trampa, zajedno sa Klintonovima ali i njegovom ćerkom Ivankom Tramp, da “duboka država” želi da izbriše Trampa iz istorije, kao i da “lobisti Prištine” likuju zato što je Tramp izgubio i Senat i da su Albanci Donaldu Trampu podmetnuli plaćenog ubicu.

Donald Tramp; Foto: Flickr / Gage Skidmore

Takođe, pojavili su se i naslovi u kome se Tramp naziva “američkim Šešeljom”.

Ko su akteri događaja?

Veliki broj tekstova ticao se aktera događaja u Vašingtonu, u tabloidnom maniru, uz naslove kao što su “Ko je žena koja je ubijena na protestima u SAD?” i “Ko je ‘čovek sa rogovima’ koji je sinoć provalio u Kongres? Sada je konačno otkriveno zašto tako izgleda”.

Nakon otkrivanja identiteta osoba preminulih tokom protesta pojavili su se naslovi kao što su : “Ovo je policajac ubijen u Vašingtonu: Smrt pete žrtve demonstracija u Americi prekrivena velom tajni”, “Ovo je žena koja je ubijena na protestima: Pre incidenta poslala zastrašujuću poruku putem Tvitera” i “Nije slutila da je ovo njeno zadnje obraćanje: Poslednji trenuci života žene koja je poginula u protestima u SAD”.

Popularnost u domaćim tabloidima stekao je i takozvani “čovek sa rogovima”, te su se ovi mediji bavili njegovim problemima u zatvoru, izjavama njegove majke da je “on patriota”, ali i time da je animirana serija “Simpsonovi” predvidela nerede u Kongresu i “čoveka sa rogovima”.

Poređenje sa dešavanjima u Srbiji

„Američki dvostruki aršini: Njihova policija puca na demonstrante, a nas kritikuju zbog protesta u kojima niko nije stradao” – glasi jedan od naslova u kojima se kritikuju srpska opozicija i zvaničnici EU zato što nisu isto reagovali na nedavnu situaciju u Vašingtonu i proteste i Srbiji koji su se desili u julu 2020. godine, uz obrazloženje da su “zvaničnici EU podržali rušenje Vučića testerama, a sad traže da policija u Americi žestoko reaguje”. Međutim, nijedan od domaćih tabloida nije istakao povode za demonstracije koji su u dvema državama bili različiti, niti su preneli njihova objašnjena za takve reakcije.

Pročitajte više: Organizacije civilnog društva osudile policijsku brutalnost i nasilje tokom protesta

Nije izostao ni napad na televiziju N1, koja je već dugo na meti provladinih tabloida, uz navode da je ponašanje ove televizije sramno – “Traže od Srbije da osudi nerede u SAD, a dok je Đilas rušio Beograd imali su drugačije zahteve”, glasi jedan od naslova. Neophodno je podsetiti da je televizija N1 jedina izveštavala sa prve večeri protesta u Beogradu, dok to nije učinila nijedna televizija sa nacionalnom frekvencijom.

Osim julskih protesta, tabloidi su situaciju u Americi uporedili i sa petooktobarskim protestima u Srbiji kada je srušen režim Slobodana Miloševića, navodeći da “scene iz Vašingtona podsećaju na 5. oktobar”.

Takođe, pisalo se i o tome da je “NATO ponovo udarna pesnica i da globalistička elita preuzima vlast u Americi”, kao i da će uslediti “snažni pritisci na Srbe”.

Povezani članci

Fridom haus: Srbija među zemljama sa najvećim padom kvaliteta političkih i građanskih sloboda

EWB

Hojt Ji: Ne može se sedeti na dve stolice istovremeno

EWB

Usvojeni strategija za razvoj pravosuđa i revidiran Akcioni plan za Poglavlje 23

EWB