fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Tači: Dijalog nema alternativu, potrebna nam je EU

Miroslav Lajčak i Hašim Tači; Foto: Twitter / MiroslavLajcak

BEOGRAD – Predsednik Kosova Hašim Tači zatražio je juče nakon sastanka sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog između Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom da se proces dijaloga sa Srbijom nastavi, jer, prema njegovim rečima, dijalog nema alternativu, prenosi N1.

“Dijalog nema alternativu. Kosovo i Srbija moraju postići konačan sporazum. Mi smo potrebni EU i EU je potrebna nama. Moramo da delujemo”, napisao je Tači na svom Tviter nalogu.

 

Tači je dodao da Lajčak ima njegovu podršku u ovom procesu.Kosovo i Srbija trebalo je da se sastanu u Briselu 28. septembra, ali je sastanak odložen na neodređeno vreme. Dok Srbija traži da tema razgovora bude Zajednica srpskih opština, kosovska strana ističe da se to pitanje ne može ponovo otvoriti, jer je ono okončano sporazumima iz 2013. i 2015. godine.

Premijer Kosova Avdulah Hoti je pre nekoliko dana ponovio da nema otvaranja teme o ZSO u dijalogu, da je stvaranje ZSO međunarodna obaveza Kosova i da će ona biti formirana u skladu s odlukom Ustavnog suda Kosova iz decembra 2015. godine.

 

Povezani članci

Borelj očekuje brz nastavak dijaloga nakon formiranja kosovske vlade

Tanjug

Grenel podržava potpuno ukidanje taksi u najkraćem mogućem roku

EWB

Lajčak: Nastavak dijaloga Beograda i Prištine u ponedeljak, ZSO nije na dnevnom redu

EWB