fbpx
European Western Balkans
Region

Tači: Dijalog sa Beogradom prioritetno pitanje

Hašim Tači i Federika Mogerini; Foto: Evropska komisija

PRIŠTINA – Dijalog Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa je prioritetno pitanje od “nacionalnog interesa”, napisao je predsednik privremenih kosovskih institucija u Prištini Hašim Tači uoči današnjeg sastanka u Briselu sa predsednikom Srbija Aleksandrom Vučićem, uz posredovanje šefice evropske diplomatije Federike Mogerini.

“Dijalog za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije je upravo prioritetno pitanje od nacionalnog interesa, zato ću raditi sa upornošću na ujedinjenju državnih institucija i parlamentarnih političkih stranaka, bez izuzetka”, naveo je Tači na svom Fejsbuk profilu.

Tači je napisao i da će na današnjem sastanku u Briselu “diskutovati i razmeniti početne ideje o tome kako da se nastavi dijalog u novoj fazi, kao i o ciljevima koje treba da postignemo u procesu normalizacije”.

“Ovo je samo prvi sastanak u ovoj novoj fazi dijaloga, što dokazuje našu posvećenost pune normalizacije dobrosusedskih odnosa sa Srbijom, što je ključni kriterijum za članstvo Kosova u EU i NATO”, naveo je Tači.

Imajući u vidu da pred novim kosovskim institucijama predstoje brojni zadaci potrebno je bez odlaganja sve političke stranke i institucije pozvati na političko jedinstvo “po svim pitanjima od državnog interesa”, naveo je Tači.

Većina kosovskih političkih lidera ptovi se, međutim, da Tači vodi briselski dijalog Beograda i Prištine, već da bi to trebalo da radi vlada, iako ona još nije formirana od vanrednih parlamentarnih izbora održanih na Kosovu 11. juna.

Povezani članci

Pejčinović-Burić: HR će jačati odnose sa svim susedima

EWB

Cvetićanin: Tri scenarija za Zapadni Balkan

EWB

Brnabić: Regionalna saradnja jedan od prioriteta Srbije

EWB