fbpx
European Western Balkans
Region

Tači: EU prema Kosovu diskriminatorski i sramotno

Hašim Tači; Foto: Kabinet predsednika Kosova

BERLIN – Kosovski predsednik Hašim Tači ne prestaje da kritikuje EU za koju tvrdi da se prema Kosovu ponaša sramotno i diskriminatorski, što drastično mora da se menja, te ponovio da će se u završnu fazu dijaloga Beograda i Prištine uključiti i SAD.

U intervjuu za Dojče vele (DW) Tači kaže da ne kritikuje EU, već da samo govori istinu imajući pritom u vidu da bi neko, kako kaže, zbog toga mogao biti i povređen.

“Još jednom ponavljam da je stav Evropske unije apsurdan i sramotan u odnosu na građane Kosova i kosovske institucije. Nismo tražili ni manje ni više nego da budemo tretirani kao druge zemlje regiona, a ne duple standarde”, kaže Tači.

Tvrdi da je Priština ispunila kriterijume za dobijanje vizne liberalizacije, te da je još ostala samo ratifikacija sporazuma o demarkaciji sa Cnom Gorom.

U Prištini su kaže svesni da bez ratifikacije tog sporazuma nema ni vizne liberalizacije i istovremeno ističe da je taj zahtev “više od uslova” i “politička zamka Evropske komisije”.

“Mislim da bi EU trebalo da počne da menja svoj pristup odnosima sa Kosovom. Ovoj Evropskoj komisijia je ostala još 17 meseci i vidim da nemaju nikakav cilj i viziju za Kosovo. To je i moja poruka građanima Kosova i kosovskim institucijama. Imajući to u vidu moramo što pre ratifikovati taj sporazum o demarkaciji u parlamentu, ali se ni tada ništa neće promeniti dok je ovaj sastav Evropske komisije”.

Zato je, precizira, od albanskog predsednika Ijira Mete tražio da Tirana omogući slobodu kretanja građanima Kosova,

Tači smatra da je ”ustavna obaveza” Tirane da građanima Kosovo omogući dobijanje albanskih pasoša.

Upitan kako onda sa takvim stavom prema EU ulazi u poslednju fazu dijaloga sa Srbijom, s obzirom na to da je Evropska unija posrednik u tom procesu, Tači kaže:

“Evropska unija nema pristup prema Kosovu kakav zaslužujemo, njen pristup je diskriminatorski i prema Kosovu i prema budućnosti Kosova, tako da zahtevamo da se takav pristup EU drastično promeni”.

Na insistiranje DW da kaže šta očekuje od poslednje faze dijaloga sa Srbijom, s obzirom na takav stav o EU, Tači kaže da taj proces nije povezan sa viznom liberalizacijom.

Cilj te misije je normalizacija odnosa sa Srbijom i svim drugim zemljama regiona i evroatlantska orijentacija Prištine i nećemo dozvoliti, kaže Tači, da “Srbija napreduje, a da Kosovo ostane na nultoj poziciji”.

Upitan da li će Priština u poslednjoj fazi dijaloga sa Srbijom imati “crvene linije” s obzirom na to da je ranije tvrdio da Beograd ne ispunjava obaveze iz Briselskog sporazuma, Tači napominje da nije zagovornik “crvenih linija” i da dijalog nema alternativu.

Na direktno pitanje da li će se u ovu fazu dijaloga uključiti SAD, Tači odgovara potvrdno i dodaje da je takva uveravanja dobio nedavno tokom susreta sa američkim potredsednikom Pensom.

A na pitanjje o rokovima za završetak dijaloga Beograda i Prištine, Tači kaže:

“Ni Kosovo ni Srbija ne mogu da određuju rokove, ovaj proces vodi Evropska unija, direktni učesnik će biti i SAD, a mi smo samo dve države u procesu koji vode naši patneri”.

Povezani članci

EU: Uslovno otvaranje pregovora za Makedoniju i Albaniju 2019

EWB

Džihić: BiH mora da bude podignuta u vrh agende EU

EWB

Cvijić: Potrebni novi Komesar i Direktorat za proširenje EU

EWB