fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Tači: Kosovo nije Sirija, nego evropsko pitanje

Hašim Tači i Federika Mogerini; Foto: Evropska komisija

PRIŠTINA – Kosovski predsednik Hašim Tači rekao je danas da “Kosovo nije Sirija” da bi se oko njega angažovali svi globalni akteri i da je “Kosovo evropsko pitanje”.

On je tako na godišnjoj pres konferenciji prokomentarisao spremnost Rusije da učestvuje u procesu dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, ali je ponovio da je tražio “direktnije učešće SAD”, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Tači je naglasio potrebu da treća strana posreduje u dijalogu sa Beogradom, što sada čini EU, ističući podršku SAD u tom procesu.

“Ja sam tražio direktnije učešće SAD. U dijalogu koji traje pet godina posredovala je EU uz američku podršku”, rekao je Tači.

On je rekao i da je Kosovo “suverena i nezavisna zemlja” koja odluke o “dobrosusedskim odnosima” donosi sama, a da je adresa “koja olakšava i vodi dijalog, Brisel, odnosno EU, kojoj teže da se učlane i Kosovo i Srbija”.

Tači je rekao da veruje i da će Rusija nakon okončanja ovog procesa odigrati svoju ulogu tako što neće uložiti veto u Savetu bezbednosti na članstvo Kosova, navodi RSE.

On je ponovio da proces dijaloga ulazi u “konačnu fazu”, a da to podrazumeva ili reciprocno priznanje između Beograda i Prištine ili okoncanje procesa sa pravom Kosova da se učlani u UN, prenosi RSE.

Taci je ponovio i da je Specijalni sud za ratne zlocine na Kosovu “istorijska nepravda”, ali da je formiran radi ocuvanja partnerstva sa SAD-om, NATO-om i EU.

Povezani članci

Sporazum Beograda i Prištine je u interesu obe strane

EWB

Kosovska pregovaračka platforma: primedbe Tačija i opozicije

EWB

Hiseni: Sporazum sa Beogradom za godinu dana ili će proces potpuno propasti

EWB