fbpx
European Western Balkans
Politika

Tači: Lideri na Kosovu i u Srbiji da budu spremni za kompromise

Hašim Tači; Foto: Kabinet predsednika Kosova

PRIŠTINA – Kosovski predsednik Hašim Tači veruje da su lideri na Kosovu i u Srbiji posvećeni postizanju konačnog mira između Srba i Albanaca, a da bi se to dogodilo, poručio je, potrebno je da budu mudri i hrabri, kreativni i spremni na dodatne kompromise.

Jedini put do konačnog okončanja svih nesporazuma je, prema njegovom mišljenju, postizanja istorijski sporazum između Kosova i Srbije, a taj bi sporazum obuhvatio i međusobno priznanje.

Postizanje tog krajnjeg cilja, primećuje, izuzetno je teško za obe zemlje i zahteva hrabro i mudro rukovodstvo.

“Čvrsto verujem da su lideri na Kosovu i u Srbiji posvećeni onome što naš narod traži od nas – da postignemo mir između nas. Da bi se to dogodilo, svi moramo biti kreativni i spremni na dodatne kompromise. Svima mora biti jasno da je to neophodno radi trajnog mira između naših naroda i generacija koje dolaze”, poručio je Tači, a prenela Epoka e Re.

Tači je u editorijalu za nemačke novine Frankfurter Allgemeine Zeitung ocenio da su u dijalogu Beograda i Prištine za ovih šest godina učinjeni značajni pomaci u pravcu normalizacije odnosa, ali da je ona i dalje neostvareni cilj.

Taj je cilj u ovom trenutku teško dostižan, smatra Tači, zbog zamrznutog konflikta “između naše dve zemlje”.

Podsetivši da je i lično bio akter u prve tri runde dijaloga u Briselu, Tači konstatuje da se Kosovo svaki put složio sa sporazumima koji su postignuti uz posredovanje međunarodne zajednice, ali da, kako kaže, Srbija ne prihvata nezavisnost Kosova i nastavlja da ugrožava napore Prištine za jačanje međunarodnog subjektiviteta Kosova, ali time, dodaje, i težnja Srbije ka EU ostaje neizvesna.

Ocenivši da su dve države blokirane a da njihova evroatlantska budućnost zavisi od sposobnosti postizanja konačnog istorijskog sporazuma o normalizaciji odnosa i pomirenju, Tači tvrdi da Srbija nastavlja kampanju protiv ulaska Kosova u međunarodne organizacije.

Na drugoj strani, kako kaže, Kosovo je uvek spremno prihvatalo sve što je dogovoreno u Briselu. Dogovaranje, međutim, kako kaže, ide veoma sporo, pa se uprkos povremenim uspesima, pomirenju možemo nadati za sto godina.

“Ne možemo imati pomirenje ako imamo osnovna neslaganja. Zato sam ja udvostručio svoje napore i bavim se nekim od najtežih pitanja iz naše prošlosti, upravo formiranjem Komisije za istinu i pomirenje”, napisao je Tači.

Povezani članci

Srbija sutra otvara dva nova pregovaračka poglavlja

EWB

Hojt Ji: SAD prisutne i žele da ostanu na Balkanu

EWB

Brnabić i Junker o Strategiji proširenja

EWB