fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Tači: Mirovni sporazum može doneti napredak u regionu

Hašim Tači; Foto: Predsednik Republike Kosova

Sporazum sa Beogradom je moguć ove godine, ali nema planova za ukidanje tarifa na robu iz Srbije, kaže kosovski predsednik Hašim Tači u intervju za Gardijan.

“Sporazum o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova u skladu sa istorijskim sporazumom između Grčke i Severne Makedonije i dalje je moguć 2019. godine, uprkos ozbiljnim zastojima u poslednjih nekoliko meseci, napominje Tači.

Dodaje da dve strane treba da sednu i probaju da saslušaju jedni druge bez ikakvih preduslova, prenosi RTS.

“Moramo da sednemo čak i s našim najljućim neprijateljima, ali bez ikakvih preduslova, i pokušamo da slušamo jedni druge”, rekao je kosovski predsednik britanskom listu uoči konferencije u Berlinu koja će se održati 29. aprila.

Razgovori između dve zemlje obustavljeni su od novembra, kada je Kosovo uvelo 100 odsto carine na robu iz centralne Srbije i BiH.

Tači je rekao da nema plana za ukidanje tarifa, ali je naglasio potrebu za brzim napretkom.

“Međunarodna oklevanja i mešovite poruke stvarale su prostor za nacionaliste i populiste sa obe strane granice”, rekao je kosovski predsednik za Gardijan.

Istakao je  da je uložio sav politički kapital koji je izgradio za dve decenije u uspeh dijaloga, kao i da bi cena neuspeha bila šteta za ceo region.

“U trenutnim okolnostima, sa ovim tenzijama, ne vidim zašto bi ijedan strani investitor došao i ulagao u naš region. Jedino mirovni sporazum može da donese napredak”, rekao je Tači, javlja Gardijan.

Dodaje i da bi demarkacija granica mogla da bude deo svakog “sveobuhvatnog sporazuma o međusobnom priznanju”, i istakao da ne može biti graničnih ili etničkih linija i da će i Kosovo i Srbija ostati multietničke sredine.

Povezani članci

Mogerini: Optimista sam, sporazum Beograda i Prištine moguć do kraja 2019.

EWB

U Prištini danas dve odvojene sednice parlamenta

EWB

Vučić u razgovoru sa Mičelom i Hanom izrazio spremnost na nastavi dijalog po ukidanju carina

EWB