fbpx
European Western Balkans
Bezbednost

Tači: NATO je na Kosovu, a sada je vreme da Kosovo bude u NATO

Hašim Tači; Foto: Kabinet predsednika Kosova

PRIŠTINA – Predsednik Parlamentarne skupštine NATO, Paolo Ali razgovarao je danas u Prištini sa predsednikom privremenih kosovskih institucija Hašimom Tačijem i tom prilikom izrazio zadovoljstvo saradnjom sa kosovskim parlamentom, saopštio je kabinet kosovskog predsednika.

Tači je, kako se navodi, rekao da je Priština posvećena dijalogu sa Srbijom, koji će doneti stabilan mir čitavom regionu.

Kosovski predsednik je pozdravio vraćanje fokusa EU na jugoistočnu Evropu, a kao konkretne rezulate toga je naveo sporazum Grčke i Makedonije o imenu i, kako je naveo,”početak poslednje faze dijaloga Kosova i Srbije“.

Tači je, stoji u saopštenju, rekao i da su Kosovske bezbednosne snage spremne za transformaciju u “profesionalne oružane snage”.

“NATO je na Kosovu, a sada je vreme da Kosovo bude u NATO”, rekao je Tači.

Haradinaj: Priština u NATO-u vidi sigurnost i večni mir

PRIŠTINA – Predsednik Parlamentarne skupštine NATO Paolo Ali boravio je danas u Prištini, gde je razgovarao sa kosovskim premijerom Ramušom Haradinaje, koji je tom prilikom rekao da Priština u NATO vidi “sigurnost i večni mir”, prenela je prištinska Koha.

Ali je, kako se navodi, rekao da “NATO i Kosovo imaju jaku vezu i godinama dugu vezu, te istakao važnost nastavka napretka Kosova na putu ka članstvu u NATO”.

Parlamentarna skupština je, kazao je, veoma posvećena Zapadnom Balkanu, jer smatra da je taj region bitan za Evropu.

“Trudimo se da podržimo napore koje Kosovo radi u reformskom procesu koji je potreban za članstvo u NATO-u. Mi vidimo stvarni napredak, takođe vidimo da ima još posla koji treba da se uradi, posebno u normalizaciji odnosa sa Srbijom, ali smo uvereni da je vaše rukovodstvo posvećeno tom pitanju i da ćete imati uspeha na putu evroatlantskih integracija”, rekao je Ali.

Haradinaj je uzvratio da će građani Kosova “zauvek biti zahvalni i da nikada neće zaboraviti pomoć koju je NATO pružio u svim fazama izgradnje države”.

Istakao je, kako je rekao, važnu ulogu NATO u garantovanju mira i sigurnosti i pohvalio mirovne snage KFOR-a kao, kako je rekao, “važnog partnera na Kosovu”.

On je rekao i da su Kosovske bezbednosne nage, pod kontrolom NATO-a u svim fazama izgradnje ispunile operativne kapacitete za transformaciju u oružane snage u koordinaciji sa međunarodnim partnerima.

Povezani članci

Dimitrov i Kocijas danas u Atini o priključenju u NATO

EWB

Sabeta: Bezbednost na Kosovu je značajno unapređena poslednjih 15 godina

Vukašin Živković

Mičel: SAD povećavaju angažman na Zapadnom Balkanu

EWB