fbpx
European Western Balkans
Region

Tači: Ne mogu da zamislim da Srbija pre Kosova uđe u EU

Hašim Tači; Foto: Kabinet predsednika Kosova

ZAGREB – Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da ne može ni da zamisli da Evropska unija u svoje članstvo primi Srbiju pre Kosova, što bi, kako je rekao, bila ogromna greška.

Tači, koji je juče u Zagrebu razgovarao sa hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar Kitarović, u intervjuu za HINU kaže da najveću zabrinutost na jugoistoku Evrope izaziva “činjenica da je EU prespora u približavanju zemalja regije, što otvara prostor za sve vršte radikalizama, kao i za jačanje ruskog uticaja”.

Smatra da bi stoga EU trebalo da odlučuje brže i dodaje da ne može ni da zamisli da Srbija u EU bude primljena pre Kosova.

“Ne mogu da zamislim da se tako nešto dogodi. Uveren sam da to neće biti slučaj jer će Srbija tada sigurno blokirati Kosovo i to na neodređeno vreme. EU dobro zna kakav je stav i ponašanje Srbije prema Kosovu. Ali ni Srbija ne može da ide dalje na putu evrointegracija ko se ne ponaša evropski prema Kosovu”, naglasio je Tači.

Tači, koji je praktično u kampanji uoči vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu, kaže da je uveren da će Srbija na kraju priznati kosovsku nezavisnost.

Kosovski predsednik je u ovom intervjuu ponovio više puta do sada izrečenu neistinu da “srpski političari u privatnim i neformalnim razgovorima priznaju da je Kosovo nezavisno”.

Tvrdi da Priština ne teži promenama granica, a još manje nekakvoj “Velikoj Albaniji”, već tvrdi da je to, kako je rekao, “konstrukcija koja dolazi iz Beograda, a ne iz Prištine ili iz Tirane”.

“‘Velika Albanija’ je koncept o kojem govori Beograd kako bi pokrio svoje ambicije stvaranja ‘Velike Srbije'”, rekao je Tači.

Osvrnuvši se na nedavne izjave bivšeg šefa američke CIA-e, koji je rekao da će uskoro neminovno doći do ponovnog prekrajanja granica za Balkanu, spomenuvši pre svih Makedoniju, Albaniju i Kosovo, Tači je kaže:

“Kosovo, Albanija i Makedonija su suverene zemlje sa svojim granicama”.

Dodao je i da je Kosovo ohrabeno proevropskim vladama u Makedoniji i Albaniji, a odličnom je ocenio odluku o pristupanju Crne Gore članstvu NATO.

Tvrdi i da će kosovska vojska biti utemeljena do kraja ove godine, nakon što je njeno reformisanje bilo odloženo pod međunarodnim pritiskom.

“Kosovska vojska biće formirana ove godine. Čitav proces biće potpuno usklađen sa standardima NATO-a, u potpunosti koordiniran s NATO-om i drugim partnerima Kosova. Biće to profesionalna multietnička vojska”, tvrdi Tači.

Povezani članci

Han i Lajtl: Zapadnom Balkanu potrebna evropska perspektiva

EWB

Fajon upozorila kosovske političare: Obećanja su neodgovorna

EWB

Han: Normalizacija odnosa sa Prištinom preduslov za Srbiju u EU

EWB